Ekstra Bladet

Mosul befriet – IS-krigere kaster sig i floden

-

Efter mere end otte måneders hårde kampe og tre års Islamisk Stat-styre har Iraks premiermin­ister, Haider alAbadi, udråbt sejr over den ekstremist­iske gruppe i storbyen Mosul.

USA bekraefter, at Abadi er ankommet til byen. Der har dagen igennem steget store røgsøjler mod himlen, mens spredte skudsalver og eksplosion­er har lyd, for at lykønske sikkerheds­styrkerne.

Byen var Islamisk Stats sidste bastion i Irak. Den blev indtaget af den ekstremist­iske gruppe i 2014. Det var i Mosul, at Islamisk Stats kalifat blev udråbt.

I oktober 2016 indledte irakiske styrker med internatio­nal hjaelp en offensiv for at vriste byen fri af jihadister­nes kløer.

De sidste par dage har desperatio­nen bredt sig blandt de pressede krigere.

Søndag middag var der meldinger om jihadister som forsøgte at flygte ved at kaste sig i floden Tigris, som deler Mosul i to.

Samtidig begyndte IS at sende kvindelige selvmordsb­ombere ud med de tusindvis af civile, som flygter fra byen.

Tvinger små børn til at blive selvmordsb­ombere

En ung kvinde i gruppen havde mistet sin syvårige søn i et bombeangre­b bare en time forinden, netop som hun og familien gjorde sig klar til at forlade byen efter flere måneders fangenskab.

– Jeg kunne intet stille op, sagde hun til AFP, mens hendes aeldste datter på ti år forsøgte at tørre tårerne vaek fra hendes kinder.

 ?? FOTO: AP ?? Soldater fra den irakiske haer fejrer sejren.
FOTO: AP Soldater fra den irakiske haer fejrer sejren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark