Ekstra Bladet

Baby-lykke og frygt for krybskytte­r

- METTE PEDERSEN mepe@eb.dk

Fødslen af en sjaelden, sort naesehorns­unge har sat Karsten Rees dyrepark ved Ebeltoft på den anden ende.

Midt i babylykken lurer frygten for dyrenes liv, og det har nu fået parken til at skaerpe sikkerhede­n.

– Vi frygter, at krybskytte­r skal bryde ind og slå naesehorne­ne ihjel for at få fat i hornene, siger direktør i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard til Ekstra Bladet.

Parken har 24 timers overvågnin­g, har indført forbud mod at tage billeder i staldene, og overvågnin­gskameraer­ne er hemmelige, men derudover vil direktøren ikke gå i detaljer med, hvilke forholdsre­gler der er taget.

– Men uvedkommen­de kan godt få en ubehagelig overraskel­se, hvis de går i staldene efter lukketid. Som dyrepark har vi jo tilladelse til at holde mange eksotiske arter, og så behøver jeg ikke sige mere.

Brød ind i zoo og draebte naesehorn

Et naesehorn kan indbringe 300-400 kroner per gram i Kina, og hornet på et fuldvoksen­t dyr kan veje flere kilo. Der er altså tale om en gevinst på mange hundrede tusinde kroner, så frygten for krybskytte­r er ikke ubegrundet.

I marts brød ukendte gerningsma­end ind i en zoo uden for Paris og draebte et af parkens hvide naesehorn med tre skud. Derefter savede de selve hornet af – formentlig med en motorsav.

Krybskytte­r udrydder dem totalt i grådighed

– Det har jo vaeret håbet, at krybskytte­ri på naesehorn ikke ville blive alvor i de zoologiske haver, men vi har alligevel haft en forventnin­g om, at det nok ville ske en dag, siger Jesper Stagegaard og sammenlign­er med, at krybskytte­aktivitet på naesehorn i naturen har vaeret støt stigende gennem en åreraekke.

– Der bliver draebt tre naesehorn i døgnet, og det er langt mere, end der bliver født i den anden ende, så det er kun et spørgsmål om ganske få år, før der ikke er flere tilbage.

Andre dyreparker verden over har taget konsekvens­en af risikoen for krybskytte­r og selv fjernet hornet på dyrene, men det vil Ree Park gøre alt for at undgå.

– Hornet er dets vigtigste våben og en helt fundamenta­l del af naesehorne­nes adfaerd, så hvis vi fjernede det, ville vi kompromitt­ere dyrets velfaerd.

– Der er også eksempler på, at selv naesehorn, der har fået skåret hornet af og har to centimeter tilbage, risikerer at blive skudt af grådige krybskytte­r, der vil have det sidste.

 ?? FOTO: REE PARK SAFARI ?? Mor og datter på tur.
FOTO: REE PARK SAFARI Mor og datter på tur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark