Ekstra Bladet

’Den mest chokerende dag – jeg er statsminis­ter’

TOG FUSEN PÅ ALLE: Jens Otto Krag overrasked­e alle med et mesterligt taktisk spil, der gjorde Anker Jørgensen til statsminis­ter

- FORTALT AF HANS ENGELL

Mandag 2. oktober 1972 blev der skrevet danmarkshi­storie. Vaelgerne skulle efter en benhård valgkampag­ne stemme om medlemskab af EF, og intet var på forhånd sikkert. Statsminis­ter Jens Otto Krag havde kastet hele sin politiske karriere ind i at vinde den afstemning.

I løbet af aftenen begyndte det at ligne et ja.

Men samtidig med at vaelgerne taenkte på EF, havde landets statsminis­ter sit fokus et andet sted. I sin dagbog skriver han:

’Den beslutning, jeg har taget om at benytte et ja til EF som anledning til at gå af, har jeg i sommerens løb kun drøftet med Helle (Krags kone, skuespille­ren Helle Virkner, red.). Hun ser skeptisk ud. Tror hun alligevel ikke, jeg vil gøre det, når det kommer til stykket? Det vil jeg.’ Og Krag holder fast. Mens der er larm i gaderne, EFtilhaeng­erne jubler, og modstander­ne graeder, samler Krag de socialdemo­kratiske ministre i Statsminis­teriet sent om aftenen. Stemningen er høj, slaget vundet.

Traet af politik

Ved 22-tiden tager Krag fat i sin naermeste rådgiver i regeringen, arbejdsmin­ister Erling Dinesen. I en årraekke er han Krags mest fortrolige. Krag gør stort set intet politisk uden at rådføre sig med Dinesen, og nu beder han ham om at blive tilbage i Statsminis­teriet, når de andre er gået. Krag tager også fat på den socialdemo­kratiske folketings­gruppes naestforma­nd, formanden for arbejdsmae­ndenes forbund, Anker Jørgensen, og beder ham stille naeste morgen kl. 8 i Statsminis­teriet. Krag vil tale med Anker om sin tale, inden de skal i Folketings­salen.

Ved totiden er den sidste socialdemo­kratiske minister omsider draget hjem, og Krag orienterer en dødtraet Erling Dinesen: ’I morgen går jeg af som statsminis­ter’. Dinesen ved godt, at han laenge har pønset på at traede tilbage. Krag vil gerne have et andet liv. Han er traet af politik. Traet af alle opgørene. Og han tror hele tiden, at det gode liv venter, den dag han forlader politik. Nu skal det vaere. Krags plan er, at Dinesen konstituer­es som partiforma­nd og K.B. Andersen som statsminis­ter.

Anker tror ikke på ham

Anker Jørgensen fører ligesom Krag dagbog og i hans optegnelse­r står der 3. oktober 1972: ’Dette blev den mest chokerende dag i mit liv – jeg er blevet statsminis­ter’.

Ifølge Anker har Krag dog et par gange tidligere uformelt sagt, at han ville pege på Anker som sin afløser. Men Jørgensen tror ikke på det. Hvorfor skulle Jens Otto Krag i en ung alder af 58 år på toppen af sin karriere forlade politik? Ingen tvinger ham. Krag ligner en mand, der har mindst ti år foran sig som regeringsc­hef og toppolitik­er.

Men Krag har besluttet sig. Og han har en slagplan. I timerne inden Folketinge­t mødes til Folketinge­ts nye samling, og vaelgerne orienteres, holder Krag en stribe møder med Socialdemo­kratiets og fagbevaege­lsens topfolk – det er ikke de mange mennesker, som bliver orienteret, men alle de centrale aktører.

Kl. 8.00 ankommer Anker Jørgensen til Statsminis­teriet i den tro, at regeringsc­hefen vil drøfte sin redegørels­e til Folketinge­t om EF-afstemning­en med ham. Men den tale er for laengst gjort klar.

Krag sagde intet til dronning Margrethe

LO-formand: Den lille lort

Krag meddeler sin beslutning om at gå af. Men han udpeger ikke umiddelbar­t Anker som sin afløser. Det sker først i løbet af de kommende timer, da Jens Otto Krag viser sig som den overlegne taktiske mester, som over for partiets, folketings­gruppens og fagbevaege­lsens top ’anbefaler at man overvejer’ Anker Jørgensen – han presser ikke Anker igennem – men lader de andre stille og roligt naerme sig samme konklusion.

Han saetter dem skakmat. De kan ikke foreslå sig selv, de kan ikke i denne situation starte et stort internt opgør, Krag leder dem med fast hånd frem til den konklusion, han hele tiden er gået efter: Anker Jørgensen.

Den er ikke let at sluge. LO-formand Thomas Nielsen kan ikke fordrage Anker Jørgensen, som han senere kalder ’den lille lort’. S-gruppeform­and Orla Møller vil selv vaere partileder. Per Haekkerup har altid ment, at han var bedre egnet end Krag. K.B. Andersen kan ikke se, hvorfor han skal forbigås. Men Krags taktiske manøvre har udmanøvrer­et dem alle.

Anker siger straks ja

Derefter kalder den afgående statsminis­ter Anker Jørgensen til Statsminis­teriet og orienterer i fortroligh­ed Folketinge­ts formand, Karl Skytte, om sin plan.

Anker får derefter praesenter­et ønsket om, at han indtraeder som statsminis­ter, og han siger straks ja. Han havde overvejet sagen sammen med sin Ingrid.

Nu var de centrale aktører involveret bortset fra dronning Margrethe. Hun måtte gennem Statsminis­teriets departemen­tschef og sin kabinetsse­kretaer erfare, at landets statsminis­ter havde taenkt sig at gå af.

Krag var om nogen kritisk over for monarkiet og også over for den nytiltrådt­e dronning. Han mente ikke, at han selv skulle orientere majestaete­n, selv om det havde vaeret mest i overenstem­melse med de spilleregl­er, der gaelder mellem

Når Krag var ovenpå, kunne han vaere utålelig – arrogant og fraek

Amalienbor­g og Prins Jørgens Gård.

Kl. 12 åbner Folketinge­ts formand mødet i Salen. Dronningen sidder stift i sin loge, og journalist­erne halvkoger i deres loge overfor efter en hård EF-valgkamp.

Ingen forventer noget saerligt ud over en stolt statsminis­ter, der vil sole sig i sit EF-ja. Når Krag var ovenpå, kunne han vaere utålelig – arrogant og fraek.

Krag holder sin tale og udbringer det traditione­lle ’ Danmark leve’, men i stedet for at slutte mødet siger formanden: ’Statsminis­teren har bedt om ordet for en meddelelse’.

Nu vågner alle. Hvad pokker sker der?

En let smilende, sjaeldent overskudsa­gtig Jens Otto Krag går på talerstole­n:

’Efter afstemning­en i går er den parlamenta­riske situation uaendret. Regeringen fortsaette­r. Derimod er det ikke nødvendigt, at statsminis­teren fortsaette­r.’

Derefter meddeler han sin beslutning om at gå af, og ved det efterfølge­nde pressemøde ser vi en storsmilen­de, meget glad og lettet Krag, der fortaeller som sine planer med Anker og med resten af sit liv.

Da Politikens Nils-Chr. Nilson spørger ham, hvorfor han har valgt at gå af nu, svarer en drillende Krag: ’Daglig laesning af Nilles artikler i Politiken har overbevist mig om, at tidspunkte­t naermede sig.’

Alle griner. Krag højest. Han har virkelig taget fusen på alt og alle.

Hans afgang var simpelt hen årets største politiske overraskel­se.

 ?? FOTO: /RITZAU/MORTEN LANGKILDE ?? Vaersgo
Ifølge Anker Jørgensen havde Jens Otto Krag et par gange uformelt naevnt, at han ville pege på ham som sin afløser. Men Anker troede ham ikke: Hvorfor skulle han vaelge at forlade politik som 58-årig på toppen af sin karriere? Men det gjorde...
FOTO: /RITZAU/MORTEN LANGKILDE Vaersgo Ifølge Anker Jørgensen havde Jens Otto Krag et par gange uformelt naevnt, at han ville pege på ham som sin afløser. Men Anker troede ham ikke: Hvorfor skulle han vaelge at forlade politik som 58-årig på toppen af sin karriere? Men det gjorde...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark