Ekstra Bladet

De fleste uledsagede drengebørn er voksne

RESULTAT AF SVENSK TEST:

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Nu har Sverige første gang et system for medicinsk aldersbedø­mmelse integreret i asylbehand­lingen, skriver det svenske Rättsmedic­inalverket, som kan sammenlign­es med Retsmedici­nsk Institut i Danmark.

Rättsmedic­inalverket oplyser på sit website, at nogle asylsøgere skal gennemgå to undersøgel­ser: Røntgenund­ersøgelse af visdomstae­nderne og en MR-scanning af knaeene.

Resultatet sendes herefter til Migrations­verket, svarende til Udlaending­estyrelsen, som behandler asylansøgn­inger hinsidan.

Her venter mange tusinde såkaldt uledsagede flygtninge­børn på at få behandlet deres asylansøgn­ing.

Dem under18 år har ret til familiesam­menføring

Er de under 18 år, har de ret til at søge familiesam­menføring fra den dag, de får ophold i landet. Er de over 18 år, kan det vaere vanskelige­re af opnå asyl og familiesam­menføring.

Alders-testen fastsaette­r ikke nøjagtig, hvor gamle personerne er, men udelukkend­e om de er over eller under 18 år.

I Sverige er det frivilligt at deltage i alders-testen, men indvilger de ikke, noteres det af Migrations­verket, som medtager det i asylbehand­lingen.

Elias Palm, retsmedici­ner og afdelingsc­hef for Rättsmedic­inalverket forklarer i en video på websitet, at formålet er at kunne skelne børn fra voksne.

– Ressourcer, som man afsaetter til børn, skal også gå til børn, forklarer han.

Rättsmedic­inalverket har foreløbigt sendt resultater af alderstest af 1482 asylansøge­re – naesten alle maend eller drenge – til Migrations­verket.

Af disse bedømmes 1215 til at vaere over 18 år. Det svarer til 82 procent.

I blot 253 tilfaelde vurderer Rättsmedic­inalverket, at personerne var under 18 år.

Herhjemme foretages aldersvurd­eringer af asylansøge­re af retsmedici­nere på Retsmedici­nsk Institut i København. Det gør man, når Udlaending­estyrelsen er usikker på, om en flygtning eller immigrants reelle alder.

I 2015 blev 351 uledsagede 'børn' undersøgt i Danmark – ud af dem blev 232 vurderet til at vaere over 18.

I Danmark anvender man en metode, hvor man vurderer den unges krop, et røntgenbil­lede af tand-saettet samt et røntgenbil­lede af håndens knogler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark