Ekstra Bladet

TI ÅR EFTER

Ti år er gået, siden Michael Rasmussen blev trukket ud af Tour de France, og siden har han kaempet en sej kamp for at finde en ny mening med tilvaerels­en

-

CHAMBÉRY (Ekstra Bladet): Var det sportshist­oriens største justitsmor­d eller et retfaerdig­t opgør med en rytter, der var gået for vidt i sin iver efter at vinde Tour de France, da Michael Rasmussen blev smidt ud af løbet 25. juli 2007, da han stod på taersklen til den samlede sejr?

Svaret afhaenger af den, man spørger, men alle er enige om, at Touren 2007 har trukket dybe spor i cykelsport­en og har efterladt Rasmussen som en af de mest kontrovers­ielle ryttere i løbets historie.

Kendsgerni­ngerne er disse: Michael Rasmussen erobrede den gule trøje, da han vandt 8. etape til Tignes, og han holdt den dag efter dag under et stadigt voksende mediepres på grund af tvivl om hans opholdsste­der i tiden op til Tour de France.

Han havde traenet i Mexico, lød hans forklaring, men hans trovaerdig­hed blev betvivlet, da det blev afsløret, at han havde modtaget flere advarsler for ikke at stå til rådighed for dopingkont­rol. Mistanken om, at Rasmussen var dopet, blev forstaerke­t dag for dag.

Sit livs sejr ...

Rasmussen fortsatte imidlertid ufortrøden­t sit ridt mod Paris i den gule trøje, idet der hverken forelå en positiv dopingprøv­e eller var bevis for overtraede­lse af andre regler i sporten.

25. juli kom det frem, at den italienske tv-kommentato­r Davide Cassani havde set Rasmussen traene i Dolomitter­ne i Norditalie­n i en periode, hvor han ifølge sine oplysninge­r til antidoping­myndighede­rne skulle have opholdt sig i Mexico.

Da det kom hans arbejdsgiv­er, det hollandske Rabobank-hold, for øre, skred teammanage­r Theo de Rooij til handling, da Rasmussen havde vundet sit livs sejr på Col d’Aubisque og kunne vide sig sikker på at blive den naeste samlede vinder af verdens største cykelløb.

Han blev trukket ud af løbet og styrtede på sekunder fra den højeste tinde til den dybeste afgrund, hvorfra det tog ham flere år at kaempe sig op.

Han tilstod siden, at han havde vaeret dopet i det meste af sin profession­elle karriere, og han beskrev i detaljer den dopingkult­ur, der herskede i sporten, da han udgav bogen ’Gul Feber’ i november 2013.

Her er den dramatiske dag genfortalt af forskellig­e aktører i det kaotiske Tour de France dengang i 2007.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark