Ekstra Bladet

Vi er ved at gå på røven

-

Borgmester­en i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), fortaeller til Ekstra Bladet, at kommunens helt store udfordring er befolkning­ssammensae­tningen og statens udlignings­system, der skal sikre kommunerne mere ensartede vilkår.

– Hvert år er der cirka 1800 mennesker, der flytter fra kommunen, og der kommer 1600 til. Ud af dem er to tredjedele afhaengige af faellesska­bet, eksempelvi­s børn, pensionist­er og kontanthja­elpsmodtag­ere. Kun hver tredje er i arbejde.

– Vi kan også se, at to tredjedele af de 280 børn – der kom hertil sidste år – havde en børnesag med fra andre kommuner, som vi skal forholde os til.

– Og her rammer udligninge­n skaevt. Vi bliver ikke fuldt ud kompensere­t for de udgifter, vi har, når vi samtidig bliver faerre skatteborg­ere på Lolland. Vi bliver cirka gennem udligning kompensere­t med 91 øre for hver krone, vi har i udgifter, og så skal jeg altså finde de resterende ni øre til de her børn eller kontanthja­elpsmodtag­ere, siger han.

Nogle har det godt

Holger Schou Rasmussen understreg­er dog også, at rigtig mange borgere på Lolland har det godt:

– Vi er i den lidt underlige situation, at kommunen er ved at gå på røven, fordi vi skal løfte den her sociale udfordring, som vi ofte får fra resten af landet, men de, der er i beskaeftig­else, har det fremragend­e. De har masser af penge i overskud, og der er jobs til stort set alle uddannelse­r.

Borgmester­en fremhaever også, at Lolland er blevet hårdt ramt, når statslige funktioner er blevet centralise­ret:

– Vi har fået fjernet 600 regionale og statslige arbejdspla­dser de sidste år gennem blandt andet domstols- og politirefo­rmer, og vi har kun fået 30 tilbage i forbindels­e med statens udflytning af arbejdspla­dser. Det argument, vi hører, er, at Lolland ligger for langt vaek, men det gør Hjørring åbenbart ikke?

– Vi havde eksempelvi­s gerne set, at vi havde fået et af de nye skattecent­re. Det ville i den grad have understøtt­et os, men i stedet flytter man det gudhjaelpe­mig til Roskilde, der i forvejen har et universite­t.

Femern kan aendre alt

Ud over at blive tilgodeset bedre af staten saetter borgmester­en sin lid til den planlagte Femern-forbindels­e:

– Det kan aendre paradigmet fuldstaend­ig, at vi får Femern-forbindels­en. Metropoler som København og Hamborg er nødt til at kunne vokse sammen, og der ligger vi lige midt i mellem. Lige så snart det byggeri går i gang, hvilket formentlig sker i sommeren 2020, så vil det i ti år vaelte ind med arbejdspla­dser, omkring 5-6000 om året. De mennesker skal vi have overbevist om at blive på Lolland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark