Ekstra Bladet

DET HELE KOGER

... bare ikke i Danmark – men det kommer, lover meteorolog­er

- ann+mr

Hele verden burde vaere vågnet ved det kaempe-skrald, det gav, da en isplade, dobbelt så stor som Fyn, braekkede af det antarktisk­e kontinent i går morges. Den afbraekked­e ishylde er blandt de største, der er registrere­t. Ikke mindre end 5800 kvadratkil­ometer med en vaegt på billioner af tons.

Ispladen har siden sidste måned ’haengt i en tynd tråd’, inden den knaekkede helt fri af den sektion, der kaldes Larsen C.

Antarktis er et af de steder, der varmest hurtigst op på planeten. Ismasserne i Vestantark­tis indeholder nok frossent vand til at øge havniveaue­t globalt med seks meter.

Og det er ikke det eneste sted, der er varmt. Koralrev verden over visner i varmen. Og der meldes om hedebølger i både Europa, USA og Kina. Isaer i Spanien har det vaeret slemt. Man forventer op til 44 grader i dag. Mennesker og dyr lider i varmen.

Og hvad med os

Her i Danmark er det bizart nok køligt. Vi kigger naermest misundelig­t på de svedende og stønnende skarer i resten af Europa. Men det kommer. Fra starten af naeste uge kan danskere i hele landet nemlig forvente en slags sommer.

– Fra tirsdag-onsdag i naeste uge får vi glaede af et højtryk, der ligger ud for Portugals kyst, og det betyder, at vi får masser af sol, rolige vindforhol­d og temperatur­er mellem 18-22 grader – ja, vi kan endda ramme 25 grader nogle dage, siger Frank Nielsen, vagtchef ved DMI.

Koldt vand

På grund af det indtil videre, mildt sagt, skuffende sommervejr, skal man dog regne med, at vandet er til den kolde side, hvis man begiver sig til stranden.

– I øjeblikket er badevandet 14-15 grader, så det er ikke just varmt. Men der skal ikke mere end et par dage med rolig vind og sol, til at vi kan komme op på badevandst­emperature­r på omkring 18 grader.

 ?? AP AP FOTO: AP FOTO: ?? Det var 39 Graekenlan­d.FOTO: i går i skyggen i grader havs. til sejler isplade gigantisk en tak... og Farvel et nyder Annie Hesten Californie­n. Orange, i bad koldt
AP AP FOTO: AP FOTO: Det var 39 Graekenlan­d.FOTO: i går i skyggen i grader havs. til sejler isplade gigantisk en tak... og Farvel et nyder Annie Hesten Californie­n. Orange, i bad koldt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark