Ekstra Bladet

HER RAMMER

HVER TREDJE ER PENSIONIST: Flere kommuner får fremover store udgifter til aeldre

- THOMAS GÖSTA SVENSSON, PER MATHIESSEN OG THOMAS RIBER-SELLEBERG FOTO: STINE TIDSVILDE tgs@eb.dk; pma@eb.dk, trs@eb.dk

Gråt hår, krumme rygge og rollatorer vil i den grad praege bybilledet i en raekke kommuner fremover.

Det viser en analyse, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) har lavet for Ekstra Bladet, hvor landets kommuner er blevet bedømt ud fra ti parametre inden for det sociale, økonomiske og sundhedsma­essige område.

De aeldre på Lolland har langtfra har en spaekket tegnebog

Som Ekstra Bladet skrev i går, så er Lolland den i saerklasse mest belastede kommune, og den vil også få problemer med stigende udgifter til aeldre. Ifølge Danmarks Statistiks befolkning­s-fremskrivn­ing vil 32,5 procent eller knap hver tredje borger i kommunen vaere over 65 år i 2025. Til sammenlign­ing vil kun hver tiende vaere over 65 år i København.

Den store andel af aeldre medfører udfordring­er, fortaeller analytiker Emilie Agner Damm fra AE.

– Hvis en kommune har mange, der er i beskaeftig­else, og har høje indkomster, så har de også et bedre skattegrun­dlag og får flere penge i kommunekas­sen.

– Når man derimod som Lolland får en stor andel over over 65 år, så har det betydning for økonomien, fordi de aeldre borgere typisk vil vaere dyrere for kommunen, fordi de i højere grad traekker på serviceyde­lser som f.eks. kørsel og plejehjem.

Analysen fra AE afslører også, at de aeldre på Lolland langtfra har en spaekket tegnebog, når de går ind i pensionist­tilvaerels­en. Den gennemsnit­lige indkomst for borgere over 65 år på Lolland er på 199.500 kroner, mens den hos det grå guld i Gentofte ligger på 453.500 kroner.

Og ifølge professor i samfundsvi­denskab Bent Greve så er det endnu en indikator på de store udfordring­er, kommuner som Lolland vil få i fremtiden.

– Når man har en gruppe af aeldre med lav indkomst som på Lolland, så giver det et mindre skattegrun­dlag, hvilket gør det svaerere at finansiere de offentlige velfaerdsy­delser. Samtidig har folk med lav indkomst typisk flere social- og sundhedspr­oblemer end dem med høj indkomst.

Stort pres

– Presset på aeldreomso­rg og sundhedsyd­elser vil vaere større i kommuner som Lolland end i eksempelvi­s Gentofte, og det betyder, at fattige kommuner med mange aeldre får svaerere ved at klare problemern­e og få tingene til at haenge sammen. Derfor bliver man nødt til at få set på, hvordan man fremover får overført flere penge fra de rige til de fattige kommuner, så der kommer en lige mulighed for velfaerdss­ervice i hele landet, siger han.

 ??  ?? Det er o.k. De to venner, Jens Brusen (tv.) og Aksel Rasmussen, nyder faktisk pensionist-tilvaerels­en på Lolland.
Det er o.k. De to venner, Jens Brusen (tv.) og Aksel Rasmussen, nyder faktisk pensionist-tilvaerels­en på Lolland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark