Ekstra Bladet

Klar til at bombe København

Indrejseko­ntrol stoppede terrorist ved graensen

- JAN SØGAARD js@eb.dk KØGE: SLAGELSE: NEXØ: AUNING: SØBORG: HOBRO:

Dieab Khadigah, 21-årig syrer, kom med flygtninge­strømmen til Tyskland i 2015, blev radikalise­ret og er nu dømt for et planlagt bombeangre­b i København. I går fik han seks et halvt års faengsel ved retten i den sydtyske by Ravensburg.

– Han har erklaeret sig parat til at begå mord, sagde retsforman­den.

Dieab Khadigah var klar til et selvmordsa­ngreb for Islamisk Stat, men hans to medsammens­vorne er ikke identifice­ret.

Den ene, kaldet Abu Maria, stod han i kontakt med på Facebook, og Abu Maria formidlede kontakten til en person med et svensk mobilnumme­r, Dieab Khadigah laeste på universite­tet i Syrien, da han blev anholdt af regimet. Efter løsladelse­n flygtede han til Tyskland, hvor han blev radikalise­ret i asylcenter­et.

som Dieab Khadigah skulle mødes med på Københavns Hovedbaneg­ård 19. november sidste år.

Men den dag blev han standset i den danske indrejseko­ntrol i Rødbyhavn, hvor politiet undrede sig over indholdet i hans rygsaek: 17.000 taendstikk­er, en pakke fyrvaerker­i, 17 batterier, seks walkie-talkier og to køkkenkniv­e.

Han blev naegtet indrejse til Danmark og sendt retur til sit asylcenter i Biberach, mens tysk politi fik overdraget rygsaekken og anholdt ham dagen efter, mistaenkt for forsøg på terror.

Ifølge retten i Ravensburg var planen formentlig at spraenge flere bomber i København.

Det var Abu Maria, der havde sendt en ’indkøbslis­te’ til Dieab Khadigah, der købte effekterne til bomben eller bomberne i forskellig­e butikker.

PET afviser at kommentere, om der kører sager mod Abu Maria og manden, han skulle mødes med på Hovedbanen.

Martyrdøde­n

Under retssagen kom det frem, at Dieab Khadigah havde flere afskedsbre­ve på

sin mobiltelef­on, blandt andet til sine foraeldre. Han skriver om at lide martyrdøde­n og at vaere en ’ledestjern­e’ for muslimer.

Han købte kun enkeltbill­et til København og havde naesten ingen penge eller skiftetøj med sig i toget til Danmark.

Under retssagen har syreren indrømmet, at han var på vej til København for at aflevere effekterne, der skulle bruges til at bygge en bombe.

På sin mobil havde han også en bombemanua­l.

I retten haevdede han, at han blot skulle aflevere rygsaekken

til sin kontakt i København, og at hans opgave så var forbi. Men at der nok ville ske et attentat derefter.

I asylcenter­et havde Dieab Khadigah fordrevet tiden med at se propaganda fra IS på Facebook.

I retten forklarede han, at han blev overbevist om, at det eneste rigtige var at hjaelpe IS i Syrien.

Et forsøg på selv at rejse til Syrien blev forpurret af en kammerat og Dieab Khadigahs far, en skohandler fra Damaskus, som løbende havde kontakt med sønnen i Tyskland.

En 56årig gjorde sig til butikstyv, da han forsøgte at stjaele en raekke varer til lidt over 3000 kroner. Han havde tømt en papkasse, der indeholdt en grill, og havde i stedet fyldt den med Nescafépro­dukter, skjorter, Tshirt og et par sko. Alarmen gik dog i gang, da manden forsøgte sig med kun at betale de 279 kroner, som grillen kostede.

En flok køer slap ud af deres indhegning i myldretide­n ved Revlen i Køge. Flokken på firefem køer var nået helt ud til den større og meget trafikered­e Københavns­vej, da det lykkedes politiet at få fat i ejeren. Køerne kom tilbage til deres indhegning, uden at der skete nogen faerdselsu­held.

En 62-årig og en 22-årig kørte sammen på en p-plads på AErøvej. Det gav lidt ridser i den 62-åriges bil. Det fik en pårørende til den 62-årige op i det røde felt, og den 22-årige truede derfor modparten og en kvindelig passager på livet. Den 22-årige blev anholdt og sigtet for trusler på livet.

En cirka 50-årig, dansktalen­de mand kontaktede en aeldre kvinde på Kong Gustafsvej og udgav sig for at vaere fra hjemmeplej­en. Den 50-årige forlod stedet, da kvinden sagde, at hun ikke havde brug for hjaelp. Politiet betragter haendelsen som et muligt forsøg på tyveri.

En bilist med to passagerer forsøgte at stikke af fra politiet. I flugtforsø­get kørte føreren sammen med en anden bil, hvori der sad en familie på seks. De tre personer i flugtbilen forsøgte at stikke af til fods, men blev alle anholdt. Familien slap med mindre skader – en braekkede muligvis et håndled.

En taxachauff­ør havde samlet to unge maend op i København, som bad om at blive kørt til Mørkhøjvej i Søborg. Da de ankom til adressen, truede de to chaufføren med kniv og bad om at få alle hans penge udleveret. Politiet efterlyser de to gerningsma­end.

I retten haevdede han, at han blot skulle aflevere rygsaekken til sin kontakt i København

En slingrende 17årig knallertkø­rer kørte både uden hjelm og med tildaekked­e nummerplad­er på Jernbanega­de natten til onsdag. Da politiet forsøgte at stoppe den 17-årige, gav han dem i stedet fingeren. Flugten fra politiet endte dog med, at han vaeltede i et glat sving.

 ?? FOTO: KARL-JOSEF HILDENBRAN­D/AP ??
FOTO: KARL-JOSEF HILDENBRAN­D/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark