Ekstra Bladet

GLED I DE RADIKALE

DE HAVDE EN PLAN ... Helle Thorning og Villy Søvndal var årets par i dansk politik – endelig skete der noget. Men de havde ikke taget højde for Margrethe Vestager og co.

-

De lignede et sikkert vinderpar.

Socialdemo­kratiets storsmilen­de formand, Helle ThorningSc­hmidt, og SF’s formand, Villy Søvndal. De stod rigtig godt til hinanden. Og iscenesaet­telsen var perfekt.

Den flotte, lyse, selvsikre Helle som altid i smart, men taekkeligt antraek. Og den noget aeldre crooner-type, men efterhånde­n saerdeles tjekkede og erfarne Villy. I smart, afslappet dress. Maerkevare­r.

Slut med looket som langhåret, guitarspil­lende piberyger med en hørm af laerervaer­else, klidmostre, ø-lejre og politisk korrekte SF-meninger. Villy havde fået en ordentlig facadebeha­ndling. Smart, morsom og skarp taler. Han holdt en tvtransmit­teret festtale for Anders Fogh, der lagde hele Danmark ned. Villy på vej fra laerervaer­elset til den politiske magt.

Arbejd 12 minutter ekstra

Endelig skete der noget i dansk politik efter de mange år med den overtjekke­de Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkkes kedsommeli­ge ministerho­ld. Der måtte ske noget nyt, og her kom Helle og Villy ind på scenen som et stjernepar i dansk politik. Slut med de forudsigel­ige blå og slut med, at de radikale altid skulle bestemme det hele.

Vestager og hendes hold var godt og grundigt blevet skubbet i grøften. Nu gik S og SF sammen efter magten, og det hele så bare så godt ud denne solstrålen­de forårsdag i maj 2010, da Thorning og Søvndal ved et storstilet faelles pressemøde i den gamle børsbygnin­g i København praesenter­ede deres faelles store økonomiske plan: ’Fair Løsning’.

Budskabet var klart: S og SF går sammen efter den politiske magt med en genopretni­ngsplan, der signalerer ansvarligh­ed og fin balance mellem velfaerd, ansvarligh­ed og vaekst. Planen skulle skaffe 48 milliarder til mere velfaerd og styrkelse af de offentlige budgetter. Men planen stillede dog et vigtigt krav til danskerne – det hang på store plakater bag de to optimistis­ke partiforma­end: 12 minutters ekstra arbejde om dagen.

Men hvad var der sket? Var det røde kabinet fra 60’erne blevet genoplivet i en ny og moderne udgave?

Svaret var, at S og SF’s planer havde vaeret under forberedel­se i månedsvis. Valget naermede sig, og Thorning ville ikke tabe en gang til som i 2007. Nu skulle budskabet – efter mange konsultati­oner med fagbevaege­lsen – sendes: Giv den en lille ekstra skalle, så kan vi klare alle de økonomiske problemer uden store, ubehagelig­e nedskaerin­ger.

S koblet helt af i ti år

Men der var også en politisk virkelighe­d bag S-SF-samarbejde­t: Nemlig ti års magttomrum, hvor S var koblet helt af, og det så ud, som om den ene blå regering kunne afløse den naeste. De radikale var helt umulige, og S var under Thornings ledelse nødt til at finde andre modeller end det klassiske S-R-samarbejde, der isaer på grund af udlaending­epolitikke­n havde givet nederlag ved valgene i 2001, 2005 og 2007. SF var en indbydende makker isaer efter formandssk­iftet til Villy Søvndal, der havde lagt SF-kursen helt om.

Allerede ved sit første årsmøde som partiforma­nd i 2006 havde Søvndal lagt en ny kurs med meldingen om, at ’vi vil magten, vi tør magten, vi går efter magten, og vi ved, hvad vi vil med magten’. Året efter hang der store bannere med ’SF i regering’.

Men også på andre vigtige felter lagde Villy en ny stil. I februar 2008 gik han til angreb på de islamistis­ke fundamenta­lister i Hizb utTahrir med meldingen: ’Til disse mørkemaend vil jeg sige: Gå ad helvede til.’

SF mod magten

Det var i alle henseender nye tider også på andre politikomr­åder. SF kunne leve med både Nato og EU, og boligskatt­erne skulle fryses.

Så mens Helle ledte efter nye makkere til sit socialdemo­kratiske projekt, var Villy ved at styre SF ind mod midten og magten. De to partier kom stadig taettere på hinanden, og imens så Vestager og hendes radikale til med stigende frustratio­n, men også bevidsthed­en om, at deres tid nok skulle komme.

Fra starten var Thorning ikke vild med samarbejde­t med SF. I 2006 sagde hun meget klart, at ’jeg

Slut med looket som langhåret, guitarspil­lende piberyger med en hørm af laerervaer­else

ser ikke, at SF er med i en regering’. Men et par år efter begyndte tilnaermel­serne mellem de to partier bl.a. med hemmelige møder mellem en lille kreds af toppolitik­ere og topembedsm­aend fra de to partier med Henrik Sass, Bjarne Corydon, Ole Sohn, Thor Möger Pedersen som de centrale. Helle var også presset af SF’s store fremgang blandt vaelgerne.

I marts 2009 passerede SF 20 pct. af stemmerne i meningsmål­ingerne, og partiet var naesten på størrelse med S. Men Søvndal begik også nogle ordentlige skaevere bl.a. ved at betegne en københavns­k skole som ’middelalde­rlig’ og ’reaktionae­r’, fordi man arrangered­e et skolemøde kun for kvinder for at få indvandrer­kvinderne med.

Men skulle S-SF-projektet have politisk og vaelgermae­ssig trovaerdig­hed, måtte de to partier i faellesska­b fremlaegge centrale poliskøkon­omiske udspil, så både erhvervsli­vet og vaelgerne i øvrigt vidste, hvad de ville med magten. Duede det røde kabinet overhovede­t til noget?

Med planerne ’Fair Forandring’ og ’Fair Løsning’ forsøgte man at give svaret. De 12 minutters ekstra arbejde blev hurtigt et omdrejning­spunkt. Troede vaelgerne på den? Formaenden­e fra de tre store forbund 3F, Metal og HK gik på banen og fastslog, at de 12 minutter kun var en del af løsningen. Finansmini­steriet mente, at planen manglede 15 mia. kr. for at haenge sammen.

Thorning svarede med: ’Jeg tror ikke, at det tjener noget formål at gå ind i elementer af vores 2020plan’.

Begmand ved valget

Valgkampen i september 2011 blev benhård. Villy og Helle kørte hver deres kampagne, men det var, som om luften var ved at gå ud af S-SFprojekte­t. I den sidste del af valgkampen var Thorning presset af en enormt offensiv Lars Løkke Rasmussen, og Villy Søvndal var fysisk kørt helt ned.

Valgresult­atet gav tilbagegan­g for S og SF. Villy måtte slippe hele syv af de mandater, han havde vundet i 2007. Valgets store sejrherrer var Margrethe Vestager og Enhedslist­ens Johanne Schmidt-Nielsen.

Med strøget mål kunne Helle danne regering, og Søvndal kunne overtage Udenrigsmi­nisteriet. Kort efter meddelte han i al fortroligh­ed Thorning, at han ville gå af som SF-formand. Dermed var aksen mellem de to brudt. Villy havde intet styr på, hvem der skulle blive efterfølge­ren.

Og den store økonomiske plan ’Fair Løsning’? Den blev ikke til noget, men finansmini­ster Bjarne Corydon kunne i et svar til Folketinge­t 27. oktober 2011 oplyse, at planen ifølge hans eget ministeriu­m var underfinan­sieret med 22 mia. kr.

’Nu holder vi os til gaengse regnemetod­er’, lød Blå Bjarnes gravskrift over S-SF-aksen.

Blå Bjarne skrev gravskrift­en over S-SF-aksen

 ?? FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD ?? Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal kom i 2010 på banen som det nye superpar i dansk politik.
FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal kom i 2010 på banen som det nye superpar i dansk politik.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark