Ekstra Bladet

Folk skal genhuses hvis Formel 1 lukker København

Formel 1 i København kommer til at påvirke borgernes hverdag radikalt, vurderer Jason Watt

- MORTEN KIERSGAARD ESPERSEN

Motorsport­selskere jubler over udsigten til et muligt Formel 1-grandprix i København i 2020.

Men hører du til typen, der brokker dig over, at byen spaerres af i nogle timer, når der er maraton, halvmarato­n eller andre motionsløb, så kan Formel 1 blive en endnu større udfordring, for her skal en bane bygges op i god tid – muligvis flere uger i forvejen.

– Bilerne skal på banen fra om torsdagen, og mit bud er, at byen vil vaere lukket ned i ti dage. Man kan selvfølgel­ig lave nogle ting forud uden at blokere noget, men det vil i hvert fald vare en uge, siger racerkører og Formel 1-ekspert Jason Watt til Ekstra Bladet.

Kaempestor­t

– Der vil nok komme mange negative røster på banen. Nu har jeg set baneforløb­et, og der vil vaere mennesker, der bliver sat fra hus og hjem i en uges tid, fordi de bor lige ud til afspaerrin­gen. De vil skulle genhuses. Ellers må de have en charterfer­ie til – Så der skal nok komme en underskrif­tsindsamli­ng om, at det er helt hul i hovedet, men lad os håbe, at kommunen holder ved, for det kunne blive kaempestor­t for Danmark, siger Watt.

– Omvendt vil nogle mennesker kunne leje balkonen ud for store summer, for det her vil saette København på den anden ende, for man kan eddermanem­e tale om, at der vil komme turisme til byen, siger Watt.

– Jeg kan ikke forestille mig en begivenhed, der vil lokke så mange gaester til byen, og hoteller og forretning­sliv vil jo klappe i haenderne, siger Watt om en Formel 1-weekend, der byder på traening, kvalifikat­ion og løb og ikke kun i den fineste klasse, men som også byder på race med Formel 2, GP3, Porsche Cup og Super Cup.

Lang vej endnu

Men selv om det tirsdag kom frem, at tidligere videnskabs­minister Helge Sander og rigmand Lars Seier Christense­n har fået godkendt en rute at gå videre med af Formel 1-ejerne Liberty Media, så er der lang vej endnu, før et dansk grandprix bliver en realitet.

Store penge

– Det lyder som noget sindssygt noget, og det er det umiddelbar­t også. Der skal virkelige nogle finansiell­e storspille­re til for at få det op at stå. Vi taler mange hundrede millioner, siger den tidligere racerkører John Nielsen til Ekstra Bladet.

– Først og fremmest skal der skaffes grundlag for at køre, og det har de fået nu. Men den helt store opgave bliver at finde pengene, og det er her det store opgør kommer. Det er beundrings­vaerdigt, at nogen er kommet så langt, for det er ikke nemt, men der er lang vej endnu, siger Nielsen, der kommentere­r Formel 1 for TV3 Sport.

Ruten

Grandprixe­t er planlagt til at blive kørt på en rundstraek­ning på lidt mere end fire kilometer, og racerne skal både forbi Christians­borg og Tivoli og over Langebro, og Knippelsbr­o.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark