Ekstra Bladet

Regeringen splittet om forbud mod burka og niqab

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk Laes lederen på bagsiden

Niqab er den lidt vovede version af kvindelig tildaeknin­g, hvor man frit kan kigge kvinden i øjnene. Der hersker kaos blandt regeringsp­artierne i sagen om et forbud mod at baere burka og niqab offentligt.

De konservati­ve med udlaending­eordfører Naser Khader i spidsen er tilhaenger­e af et forbud om de religiøse beklaednin­gsgenstand­e. Hans parti stemte dog for godt et halvt år siden imod et sådant forslag.

Venstres ordfører på området, Marcus Knuth, går personligt også staerkt ind for et forbud. Han ved imidlertid ikke, om et flertal i Venstres folketings­gruppe bakker op om synspunkte­t.

Og så er der Liberal Alliance. Her er man lodret imod forslaget om et burkaforbu­d, som Dansk Folkeparti (igen) vil fremsaette. Det er ren symbolpoli­tik, lyder det fra partiets udlaending­eordfører, Laura Lindahl.

Tingene bevaeger sig

Debatten er blusset op, efter at den Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol har valgt at opretholde et belgisk forbud mod offentligt at baere den muslimske hovedbekla­edning niqab, der daekker hele ansigtet.

Det har fluks fået Dansk Folkeparti til at melde ud, at man vil genfremsae­tte et forslag i Folketinge­t om et forbud mod, at kvinder offentligt baerer niqab eller burka.

Med dommen fra menneskere­ttighedsdo­mstolen føler den konservati­ve udlaending­eordfører, Naser Khader, at der er gode muligheder for, at regeringen vil bakke op om et forbud.

– De konservati­ves holdning er, at vi skal forbyde burkaer. Det er ikke regeringen­s holdning endnu, men jeg fornemmer, at der er ved at ske det samme som med blasfemilo­ven, og at der lige pludselig sker noget, så tingene bevaeger sig.

Symbolpoli­tik

I et af de andre regeringsp­artier, Venstre, er der da også fuld opbakning at hente fra udlaending­eordfører Marcus Knuth:

– Som ordfører indstiller jeg til vores sommergrup­pemøde, at vi tager en diskussion om det, og jeg anbefaler personligt, at vi laver et forbud. Der er bred opbakning fra partiledel­sen, og så må vi se, om resten af gruppen også støtter det.

LA lodret imod

Støtte er der til gengaeld ikke hos regeringsp­artneren Liberal Alliance. Her slår udlaending­eordfører Laura Lindahl fast, at partiet er lodret imod et burkaforbu­d.

– I dag er det allerede strafbart at tvinge religiøse beklaednin­gsgenstand­e på folk. Så hvad er det, man vil? For mig er det symbolpoli­tik, som ikke gør nogen forskel, siger hun.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark