Ekstra Bladet

DE KAN TALE SAMMEN I TIMEVIS

ÅRETS PAR: Den taette alliance mellem S og DF er årets overraskel­se i dansk politik. God kemi og faelles analyse af udfordring­erne har bundet Mette F. og Tulle sammen

- FORTALT AF HANS ENGELL

Søndag 12. februar 2017: Som de sad der i det fornemme samtalevae­relse i Folketinge­t, lignede Dansk Folkeparti­s Kristian Thulesen Dahl og Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, et yngre, meget velfungere­nde par.

Tulle med sit skaeve, lidt generte smil. Mette med sideblikke til DFformande­n for nu at vaere sikker på, at de var på linje med hinanden. Og midt imellem dem 3F-formand Per Christense­n, der velsignede hele forestilli­ngen.

For alle vidste, at dette var politisk danmarkshi­storie.

’Stuerene bli’r I aldrig’

Hvad sagde de to partileder­e så egentlig, der var så afgørende?

Der helt centrale var, at DF’s formand ikke afviste en dag at kunne pege på en socialdemo­kratisk statsminis­ter. På Mette Frederikse­n. Ikke lige her og nu. Men teoretisk.

Et lille skridt, men alligevel meget stort. Et meget langt stykke fra Poul Nyrups nedladende ’stuerene bliver I aldrig’ og til Mogens Lykketofts, Helle Thornings og Pia Kjaersgaar­ds gensidige fjendtligh­ed

Kristian Thulesen Dahl pegede på, at DF altid har peget på en venstreman­d som statsminis­ter:

’Betyder det så, at tingene er fastfrosse­t eller støbt i cement i evig tid i forhold til, hvor positioner­ne er? Nej, selvfølgel­ig gør det ikke det, sagde han. Døren blev altså åbnet.

Mette Frederikse­n kvitterede taktisk klogt: ’Egentlig oplever jeg, at Kristian og jeg arbejder meget på samme måde. Når der er et problem, der skal løses, så sørger vi for at finde et ordentligt svar. Og det er faktisk lykkedes os på en raekke områder at gøre det i faellesska­b. Jeg er glad for samarbejde­t, og hvad fremtiden bringer, det får fremtiden jo at vise, sagde hun.

Gensidig kemi og tillid

Men hvad er der sket, og hvorfor fungerer samarbejde­t mellem de to så godt?

Først og fremmest handler det om, at den gensidige kemi og tilliden mellem de to partileder­e er i top. De stoler på hinanden, og de taenker på mange måder ret ens. Deres arbejdsfor­m, flittige, målbevidst­e, jyske profiler, ret beskedne og ikke saerlig optaget af de bonede gulve. Og så er de begge blevet meget traette af deres hidtidige makkere: S af de radikale, og DF af Venstre og LA.

I virkelighe­den var det Venstres davaerende finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n, der bragte dem sammen. I sommeren 2015 startede forhandlin­gerne om et nyt dagpengesy­stem, og det var Mette og Kristian Thulesen Dahl, der personligt forhandled­e med regeringen. Kemien mellem de tre var god. Hjort var klar med indrømmels­er, og S og DF ville lukke sagen af. Resultatet blev, at hvad Thorning ikke havde kunnet klare på over tre år blev løst på få døgn.

Dropper bare ind

Egentlig oplever jeg, at Kristian og jeg arbejder meget på samme måde

Efter aftalen orientered­e DF sig mod regeringen, men fik stort set kun ballade ud af aftalerne. DF ville også lukke den sociale flanke

Hvormed skal Kristian Thulesen Dahl efterhånde­n begrunde, at DF støtter en Løkke-regering, når hele samarbejde­t foregår med S

mod S. Så herfra begyndte det stadig taettere samarbejde, som betyder, at Mette og Tulle taler tit og laenge sammen – ofte mere end en time i telefonen. Kristian Thulesen Dahl kommer uanmeldt forbi Mettes kontor. Det var aldrig sket med Thorning. De to partileder­es stabschefe­r, Søren Søndergaar­d, DF, og Martin Rossen, S, er i taet daglig kontakt. Og det hele har banet vejen for store aftaler med regeringen, bl.a. om boligskatt­en.

Hvad kan det så føre til? Det taette parløb er selvfølgel­ig ikke uden risiko. For hvormed skal Kristian Thulesen Dahl efterhånde­n begrunde, at DF støtter en Løkke-regering, når hele samarbejde­t foregår med S? Og vil Mette F. på et tidspunkt møde en massiv haevn fra de radikale, der skubes stadig laengere ud i mørket?

Alt afhaenger af det kommende valg. En statsminis­ter Mette Frederikse­n ville kunne fortsaette det taette samarbejde med DF. Og bliver det blåt flertal, vil Kristian Thulesen Dahl formentlig forlange en anden regeringss­ammensaetn­ing end med V, LA og K.

Men foreløbig svinger det fint mellem Mette og Tulle.

 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ?? Tsk, tsk Mette Frederikse­n og Kristian Thulesen Dahl fejrede sammen med 3F i Cirkusbygn­ingen, at regeringen i maj opgav at få sit forslag om en højere pensionsal­der igennem.
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN Tsk, tsk Mette Frederikse­n og Kristian Thulesen Dahl fejrede sammen med 3F i Cirkusbygn­ingen, at regeringen i maj opgav at få sit forslag om en højere pensionsal­der igennem.
 ??  ??
 ?? Dagpengeaf­tale med regeringen. S kritiserer DF’s støtte til kontanthja­elpsloftet. FOTO: /RITZAU/CASPER DALHOFF ??
Dagpengeaf­tale med regeringen. S kritiserer DF’s støtte til kontanthja­elpsloftet. FOTO: /RITZAU/CASPER DALHOFF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark