Ekstra Bladet

INGEN GRUND TIL BURKAFORBU­D

-

I et frit land skal folk vel også have lov til at tage et telt på, hvis de har lyst?

DEN ’FUNGERENDE’ politiske ordfører i Radikale Venstre fungerer ikke.

Lotte Rod, som hun hedder, er kommet til at sige, at de radikale går ind for et burkaforbu­d. Hvilket var nyt for mange. Herunder medlem af partiets ledelse, Sofie Carsten Nielsen, der straks – efter

km i timen formentlig at vaere raeset ind med 150 fra sommerhuse­t – kastede sig ud i en ’det-Lotte-mener-er’-rettelse.

DEN EUROPAEISK­E Menneskere­ttighedsdo­mstol har ellers givet Belgien lov til et forbud mod burkaer og niqab. Hvilket Dansk Folkeparti ikke skulle høre to gange, før partiet erklaerede, at det skal Danmark også have.

Det var her, Lotte Rod kom til at sige: ’Det vil vaere rigtig fint, at vi kan se alle mennesker i øjnene.’

DET ER VANSKELIGT at vaere uenig. Spørgsmåle­t er blot, om det kraever en lov. Og i et frit land skal folk vel også have lov til at tage et telt på, hvis de har lyst?

år blev seks elever bortvist fra undervisni­ngen Sidste på VUC-centeret i Lyngby, fordi de bar niqab. Laererne skulle se deres ansigter – eksempelvi­s om undervisni­ngen traengte ind – eller også måtte niqab-eleverne forlade undervisni­ngen, lød beskeden.

PROBLEMET blev således håndteret uden en lov. Skolen lavede en regel. På samme måde kan buschauffø­rer selvsagt kraeve, at ’haetten’ tages af, hvis rejsekorte­t skal kontroller­es. Ingen burka- eller niqab-klaedte har således ret til at påberåbe sig kraenkelse i sammenhaen­ge, hvor billed-id er relevant – pas, kørekort eller studiekort.

Man må eksempelvi­s heller ikke føre automobil, hvis man ikke er i stand til at se sig over skulderen.

VI HAR ALLEREDE REGLER. Og civilsamfu­ndet kan tage sig af resten. Insisterer man på at blive undervist iklaedt burka, gør man nemlig ikke krav på respekt for sin religion, men på andres underkaste­lse, og det går ikke.

Sofie Carsten Nielsen trak skyndsomt ’fungerende politisk ordfører for Radikale Venstre’, Lotte

støtte til burkaforbu­d tilbage. Det, Lotte Rod Rods, mente, var åbenbart, at social kontrol i visse muslimske miljøer er noget skidt. Og Dansk Folkeparti bruger jo ’kun deres kraefter på at diskutere symboler, de gør ingenting ved social kontrol’, rettede Sofie Carsten Nielsen.

MEN POINTEN MÅ VAERE, at opgaven med at bryde muslimsk kontrol af kvinder hverken er Dansk Folkeparti­s, Radikale Venstres eller Christians­borgs i form af et burkaforbu­d alene. Det er alle vi danskeres opgave. Og vi skal forlange ansigt på alle, hver gang det er relevant.

 ?? FOTO: /RITZAU/HELLE ARENSBAK ?? Ingen burka- eller niqab-klaedte har således ret til at påberåbe sig kraenkelse i sammenhaen­ge, hvor billed-id er relevant.
FOTO: /RITZAU/HELLE ARENSBAK Ingen burka- eller niqab-klaedte har således ret til at påberåbe sig kraenkelse i sammenhaen­ge, hvor billed-id er relevant.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark