Ekstra Bladet

MOD STRØMMEN Lollands unge stikker af

-

Hvert år mister Lolland Kommune mange af de børn og unge, man vil bygge fremtiden op omkring.

Siden kommunedan­nelsen i 2007 er antallet af indbyggere faldet med 6000 personer, så man i dag er 42.284 indbyggere.

Og en stor del af dem er børn og unge. Tal fra Danmarks Statistik (DS) afslører, at der i 2008 var 13.952 indbyggere i Lolland Kommune under 30 år. I dag er der 11.292. Et fald på 20 procent.

Fortsaette­r tendensen, vil der i følge DS’ befolkning­sfremskriv­ning kun vaere 9793 børn og unge på Lolland i 2025.

Og det er isaer lige efter sommerferi­en, at de store indhak kommer fortaeller borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).

– Vi kan se, at hvert år til august har vi den store udflytning, hvor alle de unge, der er faerdig med gymnasiet, flytter for at videreudda­nne sig, siger borgmester­en.

– Gør I selv nok for at holde på de unge?

– Jamen, hvordan skal vi holde på dem? Vi driver ikke uddannelse­sinstituti­oner som kommune, og vi har heller ikke finansieri­ngen til det.

– Man er nødt til at sprede uddannelse­rne mere ud i landet. Måske ikke ligefrem universite­ter. Men bachelorud­dannelser og lignende. Det naermeste for vores unge er Nykøbing Falster, men så skal de enten vaelge at blive sygeplejer­sker eller paedagoger. Eller også kan de laese til skolelaere­r i Vordingbor­g. Resten er i København eller Roskilde, siger Holger Schou Rasmussen.

Som Ekstra Bladet beskrev onsdag, så viser en analyse fra AE, at hver tredje indbygger på Lolland – og i andre tilsvarend­e kommuner – om få år vil vaere over 65 år. Kommuner som Lolland skal altså holde på de unge, hvis statistikk­erne skal vendes.

Uddannelse holder på de unge

AE-analytiker Emilie Agner Damm, som står bag undersøgel­sen, giver borgmester­en ret.

– Det gaelder blandt andet om at give de unge nogle bedre uddannelse­smulighede­r. Det, man kan se, er, at rigtig mange bliver boende omkring det område, hvor de tager en uddannelse. Hvis der var bedre muligheder for at uddanne sig på Lolland, kunne man forestille sig, at nogle af de ressources­taerke unge rent faktisk også vil blive bagefter, siger hun.

 ??  ?? 22-årige Dean Offenberg (tv.) og 19-årige Daniel Knudsen er nogle af de unge, som kan komme til at taelle i statistikk­en over unge, der flytter fra Lolland. Begge føler, at Rødby-området, hvor de bor, mangler muligheder for unge mennesker. – Vi skal...
22-årige Dean Offenberg (tv.) og 19-årige Daniel Knudsen er nogle af de unge, som kan komme til at taelle i statistikk­en over unge, der flytter fra Lolland. Begge føler, at Rødby-området, hvor de bor, mangler muligheder for unge mennesker. – Vi skal...
 ??  ?? – Vi kan se, at hvert år til august har vi den store udflytning. Hvordan skal vi holde på de unge, spørger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), der efterlyser flere uddannelse­smulighede­r på Lolland.
– Vi kan se, at hvert år til august har vi den store udflytning. Hvordan skal vi holde på de unge, spørger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), der efterlyser flere uddannelse­smulighede­r på Lolland.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark