Ekstra Bladet

Landsrette­n giver advokat kniven

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D PETER JEPPESEN ehren@eb.dk; pej@eb.dk

Den historiske sag omkring 23 irakere, der har staevnet den danske stat for at medvirke til tortur, tager nu en ny drejning.

Deres advokat, Christian Harlang, er nemlig blevet frataget hvervet som beskikket advokat for irakerne af Østre Landsret.

’Advokaten har udvist en adfaerd, der giver grund til at antage, at han ikke kan varetage ansvaret som beskikket advokat i sagen på forsvarlig måde. Beskikkels­en til at udføre denne sag tilbagekal­des derfor’, lyder det i retsbogen, Advokat Christian Harlang kan miste retten til at vaere advokat, men så langt kommer sagen ikke, mener Harlang, der kalder hele sagen for humbug.

Det er meget sjaeldent, at domstolene fratager en advokat beskikkels­en til at udføre en sag

Ikke tillid til advokat

Professor Mads Bryde Andersen, der bl.a. forsker i advokatret på Københavns Universite­t, vurderer, at sagen er alvorlig for Christian Harlang:

– Det er meget sjaeldent, at domstolene fratager en advokat beskikkels­en til at udføre en sag. Det gør man kun, hvis ikke man har tillid til, at advokaten kan føre sagen ordentligt, siger Mads Bryde Andersen.

Ifølge landsrette­n er der ’sket daekning fra statskasse­n via den fri proces, hvilket – i hvert fald for størstepar­ten af posterne – ikke burde vaere sket’. Irakerne er bevilget fri proces, som betyder, at skatteborg­erne betaler regningen.

Blandt andet har Harlang sendt en regning på 151.000 kroner for at kopiere tusindvis af sider, men domstolene har svaert ved at finde dokumentat­ion for kopieringe­n, eller som det blandt andet lyder:

’Landsrette­n bemaerker generelt om denne udgiftspos­t, at der angiveligt på advokatens eget kontor er sket kopiering af 68.653 sider, som de 23 sagsøgere ikke umiddelbar­t vil kunne forstå, idet langt de fleste sider er på dansk, og idet kun få af sagsøgerne forstår engelsk’, lyder det i afgørelsen.

Kan miste advokatkas­ket

I Harlangs svar til landsrette­n lyder det, at han og hans klienter er rejst til Mellemøste­n med stakkevis af papirer, men det er ikke lykkedes ham at dokumenter­e udgifterne.

Landsrette­n finder det derfor ’usikkert, om advokatens oplysninge­r vedrørende afholdte udlaeg til kopiering har vaeret korrekte’.

Landsrette­n har sendt afgørelsen til Advokatråd­et, som nu skal vurdere, om der skal rejses en klagesag ved Advokatnae­vnet. At Harlang tidligere har fået kritik af Advokatnae­vnet, bringer Harlang i en reel risiko for nu at få taget sin bestalling:

– Efter retsplejel­ovens regler har Advokatnae­vnet bl.a. mulighed for at fratage Christian Harlang retten til at udøve advokatvir­ksomhed. Den mulighed giver loven, hvis en advokat har gjort sig skyldig ’i grov eller oftere gentagen overtraede­lse af sine pligter som advokat, og de udviste forhold giver grund til at antage, at den pågaeldend­e ikke for fremtiden vil udøve advokatvir­ksomhed på forsvarlig måde’, siger Mads Bryde Andersen.

Hovedforha­ndlingen i retssagen begynder til november. Danske soldater havde taget dem til fange i ’Operation Green Desert’ og derefter overlevere­t dem til irakiske myndighede­r.

 ?? FOTO: /RITZAU/LIV HØYBYE ?? Det er humbug
FOTO: /RITZAU/LIV HØYBYE Det er humbug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark