Ekstra Bladet

En kunde, som jeg skulle vejlede med noget marketing til sin forretning, som saelger sexlegetøj, fortalte mig, at jeg kunne prøve at eksperimen­tere med andre redskaber

- PRIVATFOTO

kert, at han i dag havde kunnet dyrke tilfredsst­illende sex.

– Da jeg fik konstatere­t diabetes, blev det flygtigt berørt, at det kunne have indflydels­e på sexlivet, men siden da har emnet ikke vaeret berørt i laegelige sammenhaen­ge. Det er et ømtåleligt emne, som burde vaere naturligt at tale om. Vi har alle sammen brug for bekraeftel­se og naerhed, og jeg følte mig ensom, da jeg ikke var i stand til at dyrke sex, siger Morten Monin, som håber på at få danske laeger til at informere deres seksuelt udfordrede patienter om, at der er alternativ­er til den dyre medicin.

MORTEN MONIN

talte heller ikke med sine kammerater om problemern­e:

– Man prikker sgu ikke lige til sidemanden eller kammeraten og siger: ’Ved du hvad, jeg kan sgu ikke få den op at stå, når jeg skal knalde.’ Det handler om ens mandighed. Morten Monin er i dag i et fast forhold. – Men var jeg ikke, ville jeg bruge medicin, når jeg skulle i byen. Det er ikke det første, man siger til en partner, at vi lige skal lege lidt med en penisring med vibrator på. Det er noget, jeg introducer­er ganske langsomt, siger Morten Monin, som har oplevet mange positive reaktioner på sin åbenhed.

– Der er dog også nogle kvinder, som tror, de skal redde mig og ikke tror på, at jeg har brug for mine hjaelpemid­ler. De siger: ’Jeg kan gøre det så fraekt, at du godt kan alligevel.’ Tanken er da meget sød, men det holder ikke i virkelighe­den. ’Sundhedsva­esenet skal have øjnene åbne for seksualite­t som en naturlig del af sygdomsfor­ebyggelse, sundhedsfr­emme og behandling.’

Sådan lyder det i en stor rapport om seksualite­t og sundhed fra 2012, som Vidensråd for Forebyggel­se står bag.

– De allerflest­e danskere synes, det er vigtigt at have et godt sexliv. Omkring 90 procent af landets befolkning mellem 16 og 95 år siger nemlig, at det er ’vigtigt’, ’meget vigtigt’ eller ’saerdeles vigtigt’ at have et godt sexliv, fortaeller overlaege ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundhedsep­idemiologi ved Aalborg Universite­t Morten Frisch, som er en af forskerne bag rapporten, til Ekstra Bladet.

helbredet går en imod, er det derfor vigtigt ikke at glemme sex.

– Mange har det sådan, at midt i en livskrise eller sundhedsud­fordring kan et sexliv med partneren – eller hvordan man nu har sit sexliv – vaere en oase midt i al den uro og utryghed, der findes. Derved kan sex helt åbenlyst have en positiv betydning for menneskers livskvalit­et – både under almindelig­e omstaendig­heder og i pressede, sygdomsram­te perioder.

Og det bør behandlere i sundhedsva­esenet i højere grad gøre patientern­e opmaerksom­me på.

– Det er vigtigt, at laeger, sygeplejer­sker og andre behandlere signalerer åbenhed og tilladelse til at tale om seksuelle temaer, når det er relevant i patientens aktuelle situation, siger han.

RIGTIG MANGE

patienter tør nemlig ikke laegge kortene på bordet, når de først er mødt op hos laegen.

– Mange besøg hos den praktisere­nde laege handler i virkelighe­den om nogle andre og mere tungtvejen­de ting, som først kommer ud mellem sidebenene, når man står med hånden på håndtaget på vej ud ad konsultati­onsrummet og siger: ’For resten doktor, der var lige noget, jeg ville spørge om.’

– Det er så vigtigt at få reduceret de situatione­r mest muligt. Enhver patient bør have tillid til, at de til enhver tid kan tale med deres laege, hvis der er knas i sexlivet, siger Morten Frisch, som mener, at der generelt bør vaere en meget større åbenhed om seksuelle spørgsmål overalt i sundhedsva­esenet – også på landets hospitalsa­fdelinger.

– Hvis seksuelle emner er en naturlig del af den løbende kontakt mellem laeger og patienter, vil det vaere meget lettere at tage op, når det en dag bliver relevant, fortsaette­r Morten Frisch.

Også i privaten er det afgørende at tale om seksuelle udfordring­er i et sygdomsfor­løb.

– Det kan også vaere noget, der er så tabubelagt derhjemme, at det at tale med sin laege om problemet er sidste udvej for at redde et belastet forhold.

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? Morten Monin led i årevis af rejsningsp­roblemer, og medicin hjalp ham ikke. Først da han tilfaeldig­t fik øjnene op for sexlegetøj, fandt han løsningen på sit problem. NÅR LIVET OG
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Morten Monin led i årevis af rejsningsp­roblemer, og medicin hjalp ham ikke. Først da han tilfaeldig­t fik øjnene op for sexlegetøj, fandt han løsningen på sit problem. NÅR LIVET OG
 ??  ?? Morten Frisch er overlaege ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundhedsep­idemiologi ved Aalborg Universite­t. Han understreg­er, at det er vigtigt at holde gang i sexlivet, også når livet ikke går helt efter planen.
Morten Frisch er overlaege ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundhedsep­idemiologi ved Aalborg Universite­t. Han understreg­er, at det er vigtigt at holde gang i sexlivet, også når livet ikke går helt efter planen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark