Ekstra Bladet

ALDER OG PRAESTATIO­NSPRES:

-

– Mange kvinder i overgangsa­lderen er generet af tørhed og føler, at de er et stykke pergamentp­apir. Det gør ondt og svier, fortaeller sexologen, som tilføjer, at kvinder i overgangsa­lderen kan møde manglende forståelse fra deres partner.

Også yngre kvinder, som fra naturens side burde vaere udstyret med lyst til sex, kan opleve udfordring­er – f.eks. i form af vulvodyni:

– Det er en kronisk, smertefuld tilstand i underlivet for en del unge kvinder, som ofte rammer i alderen 20 til 26 år. Det kan vaere forbundet med myoser eller muskelspae­ndinger i baekkenbun­den, siger Hanne Gylche Ørneborg.

Ifølge netdoktor.dk menes 17 procent af verdens kvinder at have symptomer på vulvodyni i højere eller mindre grad. Der er dog ingen sikre tal fra Danmark.

– Det handler om hele det praestatio­nspres, der ligger på kvinderne – de skal have en karriere, finde den perfekte mand og have børn. Det kan få kroppen til at lukke ned og giver smerter ved samleje, siger sexologen.

KROPSDYRKE­LSE:

– Det piller ved nogens selvopfatt­else, at man skal leve op til nogle idealer i samfundet (fra reklamer, film, sociale medier osv., red.). Mange er kede af, hvordan de ser ud og kan ikke lide sig selv eller at se sig selv i spejlet. Det betyder, at de ikke kan nyde sig selv, siger Hanne Gylche Ørneborg, som påpeger, at det gaelder både maend og kvinder.

SUNDHED OG FYSISK AKTIVITET

En stor amerikansk undersøgel­se viser ifølge Vidensråd for Forebyggel­se, at maend, der er fysisk aktive, har halvt så stor risiko for at udvikle rejsningsp­roblemer som dem, der er fysisk inaktive.

Motion er som udgangspun­kt godt for helbredet og selvopfatt­elsen, men kan også tage overhånd:

– Det at begynde at traene og få lidt kant og en vis bodytone gør folk gladere for sig selv og øger lysten. Men hvis verden falder sammen, hvis man ikke når i traeningsc­enteret fem gange om ugen, så giver det ikke plads til den spontane hyggetime, og så har det ikke den positive effekt, siger Hanne Gylche Ørneborg.

ALKOHOL OG RYGNING

Danske maend, som drikker mere end 21 genstande om ugen, lider mere end dobbelt så ofte af for tidlig saedafgang og orgasmepro­blemer som maend, der nøjes med én til syv genstande.

Rejsningsp­roblemer er halvt så hyppige blandt ikke-rygere som hos rygere.

SYGDOM

Manglende rejsning kan skyldes arvelige forhold, som den praktisere­nde laege kan screene for ved hjaelp af en blodprøve. Det kan kraeve medicineri­ng, men er de arvelige dispositio­ner udelukket, kan man tage fat på psykologis­ke faktorer.

FAMILIEFOR­ØGELSE

– Det er en stor livsbegive­nhed, hvor der tit kan vaere udfordring­er omkring graviditet og efter fødslen, f.eks. amning, søvnmangel, manglende tid og overskud, som er livsomvael­tende for ens sexliv, siger Hanne Gylche Ørneborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark