Ekstra Bladet

Red dine billeder før katastrofe­n sker

BACKUP: Hvis din telefon først er smadret, kan data vaere meget svaere at genoprette

-

Tusindvis af danskere mister hvert år vaerdifuld­e data som billeder, video og andet, de har gemt på deres mobiltelef­on eller tablet. Ofte er problemet det samme. De har glemt eller bare ignoreret muligheden for at lave en backup af data.

Og det er dumt. For selv om det kan virke bøvlet og måske lidt usikkert at gemme private billeder ’i skyen’, er det dummere at lade vaere med at have en backup.

Uanset om det er på dine mobile enheder eller computeren, kan det blive umuligt at genoprette data efter en skade på dit udstyr. Eller når kriminelle låser dine filer med ondsindet software og kraever en kontant løsesum for at frigive dem.

HVIS DU HAR en mobil, tablet eller computer fra Apple, følger der automatisk mulighed for backup med.

Systemet hedder iCloud og vil typisk vaere slået til. Det er dog altid en god idé at tjekke indstillin­gerne. Gemmes de billeder og dokumenter, du gerne vil sikre? Og ikke mindst: Hvor tit laves der en backup?

Her bør du naturligvi­s vaelge, at backup laves ofte og automatisk, når du er på en trådløs netforbind­else.

Forvent, at du kommer til at betale for iCloud. Du får gratis fem gigabyte data med i købet. Men det er sjaeldent nok. 50 gigabyte plads koster syv kroner om måneden. 200 gigabyte betaler du 25 kroner for, mens den største dataplan på to terabyte koster 69 kroner om måneden.

PÅ ANDROID tilbyder Google gratis 15 gigabyte plads. Men modsat på Apples produkter er backup spredt ud på flere programmer. Det vigtigste er Google Photos, der som nav-

net antyder gemmer dine billeder. Tjenesten kan nemt slette filer lokalt på dine enheder og give mere plads, når data først er kopieret op i skyen. Hos Google kan du ubegraense­t gemme al video og alle billeder i en o.k. kvalitet. Hvis du vil gemme i original kvalitet, skal du betale for mere end 15 gigabyte data.

Google Drive er en anden vigtig tjeneste, der giver dig mulighed for at gemme andre typer af filer. Fordelen ved Googles system i skyen er også, at du nemt kan dele billeder, videoer og andre dokumenter.

100 gigabyte koster 17 kroner om måneden hos Google, en terabyte koster 79 kroner, mens 10 terabyte koster 799 kroner om måneden.

SELV OM DET er praktisk at gemme data i skyen, er det naturligvi­s ikke 100 procent privat. Data kan mistes eller blive hacket, hvis andre får fat i dit brugernavn og password.

Her kan en mindre praktisk løsning vaere at lave backup på en lokal harddisk. Det kraever dog større teknisk indsigt, mere arbejde og risiko for, at du alligevel mister data, hvis din harddisk går i stykker eller bliver inficeret med malware.

Vores råd er derfor klart, at du vaelger en af skytjenest­erne, der – ud over Google og Apples egne – også tilbydes af firmaer som Onedrive, Dropbox og Amazon.

 ?? FOTO: /RITZAU/JANUS ENGEL ?? Sommeren byder på fest, ferie og festival. Det kan vaere hård kost for din elektronik og en ekstra god grund til at tage backup af personlige data.
FOTO: /RITZAU/JANUS ENGEL Sommeren byder på fest, ferie og festival. Det kan vaere hård kost for din elektronik og en ekstra god grund til at tage backup af personlige data.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark