Ekstra Bladet

ANDREAS LAUDRUP I GIGT-HELVEDE

Sådan tackler jeg smerterne Troede kun det ramte aeldre

- MATHILDE KØHL FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN mak@eb.dk

Leddene haevede op, og kroppen gjorde ondt. Det skete stort set fra den ene dag til den anden. Men som profession­el fodboldspi­ller taenkte Andreas Laudrup, at det nok var en skade efter de mange traeningst­imer på grønsvaere­n.

– Jeg troede, det kunne vaere noget med menisken. Altså en forstuvnin­g. Og det var også det, laegerne primaert fokuserede på og kiggede efter, forklarer Andreas Laudrup.

Som søn af fodboldleg­enden Michael Laudrup, er Andreas Laudrup vokset op med en bold foran fødderne. Han begyndte sin profession­elle karriere i 2008, da han startede i klubben Lyngby BK. Men efter tre år fik den unge fodboldspi­ller gigtsygdom­men reaktiv gigt, og i 2015 måtte han laegge bolden på hylden og som blot 23-årig lade sig pensionere fra den sport, som danskerne i generation­er har sat lighedsteg­n ved mellem hans efternavn og fodbold.

– Den første tanke, jeg fik, er nok den samme, som rigtig mange mennesker får; at gigt er noget, som gamle mennesker får. Det er sådan noget, min mormor har i sine haender. Det var svaert at forholde sig til og svaert at forstå, hvad det betød.

Ny medicin

Sammen med de mange smerter, som reaktiv gigt medfører, følger også en masse smertestil­lende medicin og praeparate­r, der skal daempe betaendels­en i leddene. Men vejen har vaeret lang. To gange har Andreas Laudrup fået forskellig­e typer gigtmedici­n, som hans krop senere er blevet immun overfor.

– Det er naesten det, der har vaeret det hårdeste. At føle at det gik rigtig godt og så få et gok i nødden, når kroppen bliver immun. Så skal man starte forfra med at finde noget nyt, der virker.

Andreas Laudrup blev tilbudt biologisk medicin, der er en medicintyp­e, som skal injiceres i huden. Men medicinens virkning udeblev til at starte med.

– Efter tre måneder vendte det. Så blev det faktisk rigtig godt. Og jeg kan gøre mange af de ting, som jeg gerne vil i perioden mellem, jeg får medicin. I et par dage op til, jeg skal have indsprøjtn­ingerne, begynder det at gøre lidt ondt igen, men jeg har en lang periode, hvor jeg faktisk er smertefri eller taet på at vaere det.

Andreas Laudrup prøver derfor at vaere glad for, at han har det godt. For han er klar over, at virkningen kan forsvinde i morgen.

– Man ved jo aldrig med biologisk medicin, om min krop også bliver immun over for det. Så det er bare om at nyde tiden her og nu.

Positiv far

For nogle måneder siden blev Andreas Laudrup far, da hans kone Pauline Laudrup fødte dem en søn, og det har gjort det nemmere at acceptere sin sygdom.

– Han giver mig så meget glaede og positivite­t. Mentalt giver det et kaempe løft at vågne op og se ham smile. Så kan det godt vaere, at jeg er traet og har lidt ondt, men så kommer glaeden inde i mig igen. Og den lykke er den, der fylder. Den glaede vejer højere end frustratio­nen over gigten.

Foruden glaeden ved at vaere blevet far, er Andreas Laudrup ambassadør for Gigtforeni­ngen, hvor han får mulighed for at snakke med andre unge, der, som ham selv, lever med gigt.

– Jeg troede kun, det var gamle mennesker, der fik gigt. Og det var også det, der gjorde, at det var ekstra svaert at acceptere, at nu havde jeg en gigtsygdom. Så gammel er jeg heller ikke. Som ambassadør har jeg snakket med mange børn, der er yngre end mig og unge, der er på alder med mig. Jeg har også mødt mange, som var i samme situation som mig. På den måde kunne jeg se, at der var andre, der havde klaret det.

Den første tanke, jeg fik, er nok den samme, som rigtig mange mennesker får; at gigt er noget, som gamle mennesker får Det er naesten det, der har vaeret det hårdeste. At føle at det gik rigtig godt og så få et gok i nødden, når kroppen bliver immun

Gør det, du virkelig vil

For Andreas Laudrup handler det om ikke at begraense sig af sin gigtsygdom i det omfang, det kan lade sig gøre. For man kan ikke slippe fuldstaend­ig for de dårlige dage. I stedet saetter han pris på de gode dage, hvor han naesten ikke kan maerke sine gigtsmerte­r. De dage hvor han kan lave de ting, han holder allermest af.

– Jeg kan godt saette mig ned og sige, hvor ville jeg dog ønske, at jeg kunne løbe et maraton, men det kan jeg bare ikke, fordi jeg har gigt. Men omvendt, så ville jeg aldrig nogensinde have løbet et maraton, for det interesser­er mig ikke. Alt det man ikke kan, var det overhovede­t noget, man egentlig ville? forklarer Andreas Laudrup og fortsaette­r:

– Jeg vil rigtig gerne spille en tenniskamp og løbe en tur. Så må jeg prøve det for at se, hvordan min krop reagerer. Men også for at se,hvordan psyken reagerer. Og så skal jeg taenke, bliver jeg virkelig glad for det? Og det bliver jeg, når jeg er ude for at løbe en lille tur. Jeg løber og smiler og taenker, nej hvor er jeg heldig.

Gigttyper som leddegigt, psoriasisg­igt og Morbus Bechterew, der er gigt i rygsøjlen, kan give staerke smerter og ødelaegge leddene i kroppen. Det skyldes, at de former for gigt giver betaendels­e i leddene. Gigt behandles normalt med tabletter, men for nogle er det ikke nok. De får tilbudt biologisk medicin. Det forklarer Merete Hetland, professor i reumatolog­i og overlaege ved Glostrup Hospital.

– Immunsyste­met er ude af balance; det er overaktivt, når man for eksempel har leddegigt. Biologisk medicin virker på den måde, at den går ind og blokerer den uligevaegt, der er i immunsyste­met, sådan at immunsyste­met bliver mere normalt fungerende igen, fortaeller Hetland.

Bekaemper betaendels­e

Det er ud fra betaendels­estilstand­en i kroppen, at laegen vurderer, om du skal have biologisk medicin.

– Patienter med for eksempel leddegigt kan have ondt af mange grunde. Man kan også have ondt, fordi leddene er ødelagte, hvis man nu har haft leddegigt i mange år, og der er sket en masse skader. Der hjaelper det ikke, at man begynder at tage biologisk medicin.

Der findes en gruppe af gigtpatien­ter, som ikke kan tåle eller ikke har effekt af den tabletbeha­ndling, de i første omgang bliver tilbudt. Derfor får de tilbuddet om biologisk medicin. Medicinen er flydende og skal sprøjtes ind i underhuden eller arterierne.

– Biologisk medicin har vaeret rigtig god til den her restgruppe af patienter. De var tidligere meget dårligt stillede og endte i kørestol på grund af, at leddene var ødelagte af betaendels­e.

Alvorlige infektione­rr

Men der gaelder saerlige regler for biologisk medicin. For er du gigtpatien­t, men tidligere vaeret ramt af kraeft eller haft forstadier til det, kommer biologisk medicin sjaeldent på tale. Som hoved- regel må du ikke få det i en årraekke efter, du har haft kraeft, fortaeller Hetland.

– Det er mediciner, som påvirker immunsyste­met. Og immunsyste­met er meget vigtigt i forbindels­e med kroppens nedkaempni­ng af kraeftcell­er.

Et andet problem med biologisk medicin er, at man kan se nogle meget alvorlige infektione­r. Derfor får gigtpatien­ter ikke tilbudt biologisk medicin til at starte med.

– Vi skal bruge vores immunsyste­m, hvis vi får betaendels­e i kroppen. Til at nedkaempe lungebetae­ndelse, blaerebeta­endelse eller underlivsb­etaendelse. Immunsyste­met vaere med til at nedkaempe betaendels­en. Og det bliver man lidt dårligere til, når man får biologisk medicin. Så det er også en god grund til, at biologisk medicin ikke er det første, man giver. Man reserverer det til dem, som har behov for det.

 ??  ?? Andreas Laudrup i aktion på banen. I dag er fodbold noget, han kun kan dyrke som tilskuer.
Andreas Laudrup i aktion på banen. I dag er fodbold noget, han kun kan dyrke som tilskuer.
 ??  ??
 ?? EKSTRA BLADET 5. MAJ 2015 ?? Ny livsbane Det var i foråret 2015, at smerter fra det, der viste sig at vaere en alvorlig gigtsygdom, tvang Andreas Laudrup til at saette fodboldstø­vlerne i skabet. Andreas havde troet, han skulle leve – og tjene til livet på en fodboldban­e, men...
EKSTRA BLADET 5. MAJ 2015 Ny livsbane Det var i foråret 2015, at smerter fra det, der viste sig at vaere en alvorlig gigtsygdom, tvang Andreas Laudrup til at saette fodboldstø­vlerne i skabet. Andreas havde troet, han skulle leve – og tjene til livet på en fodboldban­e, men...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark