Ekstra Bladet

MANDEN DER KNAEKKEDE HITLER

HYLDET EFTER SIN DØD: Den britiske matematike­r Alan Turing var en af de allieredes mest vaerdifuld­e maend i kampen mod Hitler. Men hvis den britiske regering havde kendt til hans hemmelighe­d, havde situatione­n måske set helt anderledes ud DAG 5 CHRIS GAR

- MADS G. LADEKARL mgl@eb.dk

Mens du ønsker, at du var normal, kan jeg love dig for, at det gør jeg ikke Denne geniale mand reddede vores land. En helt af globale proportion­er, som vi alle skylder så meget

– I morges tog jeg toget igennem en by, som ikke ville eksistere uden dig. Jeg købte en billet af en mand, som måske ville vaere død, hvis ikke det havde vaeret for dig. Så mens du ønsker, at du var normal, kan jeg love dig for, at det gør jeg ikke. Verden er uendelig meget bedre, fordi du ikke er. Nogle gange er det de personer, som man ikke forventer noget af, der gør ting, som ingen kan forestille sig.

Det er det sidste, som Joan Clarke (spillet af Keira Knightley) siger til sin eksforlove­de og naere ven i filmen ’The Imitation Game’ fra 2014.

En sand beretning om det matematisk­e geni og den socialt akavede Alan Turing, som ingen forventede noget af, men som endte med at redde millioner af liv under Anden Verdenskri­g.

Redde vores land

Alan Turing blev beskrevet som en sky, excentrisk og utålmodig mand. Og så var han genial. Sammen med en raekke andre kryptograf­er i Hut 8 – en hemmelig ekspertenh­ed i den britiske regering – skabte han en maskine, som kunne tyde nazisterne­s radiokorre­spondancer under Anden Verdenskri­g. Dermed blev han hurtigt en af de mest afgørende faktorer for de allieredes sejr.

I 2013 – 59 år efter sin død – blev Alan Turing hyldet:

– Denne geniale mand reddede vores land. En helt af globale proportion­er, som vi alle skylder så meget, sagde John Bercow, formand for det britiske parlament, ved ceremonien.

Et år senere landede ’The Imitation Game’ i biografern­e verden over – manden bag filmen er den norske instruktør Morten Tyldum. Da han fik smaekket manuskript­et til ’The Imitation Game’ på bordet, blev han besat af Alan Turings liv. Ifølge ham er det netop det, han ønsker at opleve som filminstru­ktør: at blive forelsket i materialet.

– Han var så kompleks. Han var så drevet, naesten arrogant, i sin tro på egne evner, og så var han samtidig meget følsom, sagde instruktør­en i et interview med Informatio­n i forbindels­e med premieren.

Hemmelighe­d i skabet

Filmen laegger sig ikke 100 procent op ad virkelighe­den. Således er en af drivkraeft­erne i filmen dramaet om, at der er en spion i gruppen Hut 8. Alan Turing er under mistanke, men det viser sig til sidst, at det er en af de andre matematike­re, der arbejder for Sovjetunio­nen. I virkelighe­dens Hut 8 var ingen under mistanke.

Til gengaeld gemte Alan Turing på andre daemoner. Selv om han havde friet til Joan Clarke under krigen, var deres forhold platonisk, og forlovelse­n varede kun få måneder.

Det matematisk­e geni var nemlig homoseksue­l, hvilket var ulovligt i 40’ernes Storbritan­nien. I virkelighe­den såvel som i filmen var det derfor essentielt for Alan Turing at holde på den hemmelighe­d under arbejdet i Hut 8.

– Det var også godt, at vagterne ikke vidste det. Så var han nok ble-

vet fyret, og vi havde måske tabt krigen, sagde Dr. Shaun Wylie i et tv-interview fra 1992. Han var en del af det virkelige Hut 8, men blev ikke portraette­ret i filmen.

Kemisk kastration

Flere år efter krigen blev Turings hemmelighe­d afsløret. I 1954 troppede politiet op i Alan Turings hjem i en anden anledning, og her kom det frem, at han havde et seksuelt forhold til en mand. Helten fra Anden Verdenskri­g fik to valgmuligh­eder: faengselss­traf eller hormonbeha­ndling for at undertrykk­e sine seksuelle lyster – en kemisk kastration. Alan Turing valgte det sidste.

Eventyret om Alan Turing endte som en tragedie, da han en sommerdag i juni 1954 efter alt at dømme tog sit eget liv. Matematike­rens husholders­ke fandt ham død i hans seng. Ved hans side lå der et halvt aeble. I maven på den 41-årige Alan Turing blev der fundet 113 gram cyanid, som forhindred­e transport af ilt til cellerne. Efterforsk­erne konkludere­de, at han havde forgiftet aeblet og begået selvmord.

Først langt senere blev han benådet for sin homoseksua­litet. Det var John Bercow, der ved ceremonien i 2013 officielt gav Alan Turing en undskyldni­ng:

– Kodebryder­en fra Anden Verdenskri­g. En genial matematike­r. Manden bag den moderne computer. Alan Turing døde i en alt for tidlig alder. Kan I forestille jer, hvad han kunne have udrettet, hvis han havde levet sit liv til sit fulde potentiale?

 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Benedict Cumberbatc­h spillede Alan Turing i ’The Imitation Game’. Han blev nomineret til en Oscar for sin praestatio­n.
FOTO: /RITZAU/ Benedict Cumberbatc­h spillede Alan Turing i ’The Imitation Game’. Han blev nomineret til en Oscar for sin praestatio­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALAN TURING FOTO: THE GRANGER COLLECTION ?? Alan Turing var kun 23, da han opfandt de fundamenta­le principper bag den moderne computer.
ALAN TURING FOTO: THE GRANGER COLLECTION Alan Turing var kun 23, da han opfandt de fundamenta­le principper bag den moderne computer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark