Ekstra Bladet

Macron fordømmer Frankrigs bidrag til Holocaust på årsdag

-

Dan franske praesident, Emmanuel Macron, fordømmer sit lands samarbejde med nazisterne under Holocaust, og han går skarpt i rette med dem, som forsøger at nedtone franskmaen­denes rolle, da titusindvi­s af jøder blev sendt til dødslejren­e.

Macron, som søndag deltog i en ceremoni på 75-årsdagen for en massedepor­tering af franske jøder fra Paris, insisterer på, at det ’i den grad var Frankrig, som organisere­de dette’.

– Ikke en eneste tysker var involveret, sagde han og påpegede, at fransk politi samarbejde­de med nazisterne.

Macron afviser argumenter fra det franske højrefløjs­parti Front National om, at samarbejds­regeringen i Vichy ikke repraesent­erede den franske stat.

– En bekvem tanke, men forkert, siger praesident­en.

Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, var til stede ved ceremonien, hvor Macron også lovede at fortsaette kampen mod antisemiti­sme.

Han kraevede blandt andet en omfattende efterforsk­ning af et drab på en parisisk kvinde, der menes at vaere blevet offer for antisemiti­sme.

Macron og fransk-jødiske ledere holdt taler ved Vel d'Hiv cykelstadi­on naer Eiffeltårn­et, hvor fransk politi 16. og 17. juli 1942, havde samlet over 13.000 jøder – deriblandt 4000 børn – for at sende dem i døden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark