Ekstra Bladet

DRENGEN MED DET BLAKKEDE RY

FABIO ARU er aktuelt nummer to i Tour de France, men ikke alle i Tour-karavanen synes godt om at se ham så taet på den fornemste sejr i verdens største cykelløb

-

RODEZ (Ekstra Bladet): Det var sent på aftenen. Han var traet, og to gode glas rødvin havde gjort deres virkning. En toptraenet cykelrytte­r skal ikke have meget indenbords, før tungebånde­t løsnes og haemninger­ne slippes fri.

Tiden var inde, mente Greg Henderson den aften i april 2015, til at sige det højt, som mange i feltet taenkte, men holdt for sig selv: Fabio Aru er en dopingsvin­dler. En fusker med rod i sit biologiske pas.

Henderson skrev en besked ladet med ironi på Twitter, da det blev kendt, at Aru forud for Giro d’Italia havde meldt afbud til Giro del Trentino på grund af sygdom.

’Trist at se Fabio Aru ’syg’. Makker, sørg for, at du er ’rask’, når du vender tilbage til vores sport. Det vil sige: Ren! Eller bliv vaek!’, skrev Henderson til sine omtrent 40.000 følgere på det sociale netvaerk.

Tweetet blev videresend­t til enhver afkrog i cykelsport­en, hvor det skabte voldsomt røre. En utvetydig dopingankl­age baseret på fordomme snarere end fakta, udtrykt i al offentligh­ed, er usaedvanli­g. Mange takkede Henderson for hans åbenhed. Andre fordømte ham.

Allerede naeste dag trak Henderson i land – ikke mindst på ordre fra sin teammanage­r på Lotto-Soudal, Marc Sergeant – og undskyldte over for Aru. Men katten var ude af saekken, og den løber stadig rundt i feltet. Spørger man sig i dag for om Aru i Tour-karavanen, bliver man konstant mindet om Henderson-tweetet.

– Det var nok ikke så klogt lige frem at publicere det på Twitter, men det, Henderson skrev, er der ikke mange her, der er uenige i, siger en teammanage­r, som betegner Aru som ’farlig’ i den forstand, at ethvert hold løber en risiko ved at hyre Aru.

Ingen af dem, Ekstra Bladet har talt med i Tour-karavanen, har noget konkret at udsaette på den 27-årige rytter. Der er bare noget ved ham, som er utrovaerdi­gt. Ingen tør røre ham, siges det. Måske kun det saere UAE Team Emirates, som haevdes at vaere på jagt efter Aru i håb om at vinde et eller andet naeste år.

Forlader Astana

Sikkert skulle det vaere, at Aru forlader Astana ved årets udgang, og det forlyder, at netop vished om rivalens farvel var årsag til, at Jakob Fuglsang forlaenged­e sin kontrakt med Astana for to år umiddelbar­t før Touren.

Fuglsang afviste dog ved Astanas pressemøde i Düsseldorf før starten på løbet, at han kender holdopstil­lingen naeste år, og at det har haft indflydels­e på hans valg. Ikke desto mindre ser det ud til, at Aru er fortid på holdet. Han har kørt hele sin profession­elle karriere på Astana, og han vil prøve noget nyt.

Opholdet på Astana har ikke gjort noget godt for Arus omdømme. Det kasakhiske hold har holdt sig fri af dopingsage­r i flere saesoner nu, men det tvivlsomme ry slipper det nok aldrig af med. Fabio Aru omgav sig dog allerede som ungdomsryt­ter med en suspekt personage, og det øger ikke hans trovaerdig­hed.

Olivano Locatelli hedder manden, der opdagede og formede Aru. Han er en kontrovers­iel figur i italiensk cykelsport, idet han har forvandlet et vaeld af spirende talenter til fremtraede­nde profession­elle. Mange af dem blev siden faeldet for doping, skriver den franske avis Le Monde og fremhaever, at Locatelli kortvarigt var faengslet i 2003 efter politiets aflytning af hans telefoner og ransagning af hans hjem.

Han var mistaenkt for handel med dopingstof­fer og for at hjaelpe sine ryttere med at undvige dopingkont­rol, men han blev aldrig dømt, skriver avisen.

I fire år traenede han Fabio Aru frem til 2012, da han blev profession­el på Astana. Der blev han en af Guiseppe Martinelli­s drenge. Den nu 62årige sportsdire­ktør er en nøgleperso­n i italiensk cykelsport som sportsdire­ktør for store navne som Marco Pantani, Gilberto Simoni og Stefano Garzelli. Grand Tour-vindere og dopingsynd­ere.

Ifølge Le Monde er Aru – som hans forbillede Pantani var det – Martinelli­s yndling, og den gamle regner sin protegé for en søn. Han er en voksen mand, Fabio Aru, men han har størrelse og statur som en stor dreng. Let giver han indtryk af at vaere ubegavet, når han med forstenet mimik ignorerer den, der ved bussen stiller ham et spørgsmål på engelsk. Men man skal vist ikke tage fejl af ham på det punkt.

Martinelli understreg­ede for et par år siden i magasinet Procycling, at Aru er ivrig boglaeser – isaer af sportsbiog­rafier – og at han er ’mere intelligen­t end en gennemsnit­lig knaegt’.

– Fabio er den klassiske mønsterele­v, mens Marco Pantani var den snu fyr, der laerte lige praecis nok ved bare at laese, hvad der stod på bogomslage­t, sagde Martinelli om sine ’sønner’.

– Man skal vaere forsigtig, når man taler med Fabio, for han ser en i øjnene og røntgenfot­ograferer en.

Ulmer under overfladen

Den følelse sidder man ikke nødvendigv­is tilbage med, når man har iagttaget ham ved pressemøde­r her under Tour de France. Snarere end et analyseren­de, interesser­et blik er det tomhed, man fanges af, hvis man opnår øjenkontak­t.

– Man kommer ikke let i kontakt med Aru. Han er høflig, men han holder altid en distance, siger Ciro Scognamigl­io, som er journalist på den italienske avis Gazzetta dello Sport.

– Når først, man er kommet ind på livet af ham, kan han blive en naer ven for livet. Men det tager tid, og jeg tør godt sige, at han ikke har mange venner i feltet, siger Scognamigl­io og fortaeller, at Astana-rytteren Paolo Tiralongo er en af Arus naereste venner, og at Aru i øvrigt har ’en fin relation’ til alle på holdet.

– Som person er han meget stille og rolig, siger holdkammer­aten Michael Valgren.

– Han hygger med os andre og sidder altid laenge ved aftensmade­n og snakker. Som cykelrytte­r er han en, der tør tage skeen i egen hånd – han kører med hjertet.

– Det gjorde min tidligere kaptajn også (Alberto Contador på Team Tinkoff, red.), og det er en fed måde at køre cykelløb på, synes jeg, siger Valgren.

Alle, der taler til citat om Fabio Aru, har kun noget paent at sige. Lektien fra Henderson-sagen for to år siden er laert. Aru og Astana varslede sagsanlaeg, men lod sig formilde af Hendersons beklagelse­r og lod sagen falde. Siden har ingen ladet tvivlen om Fabio Aru komme til udtryk offentligt.

Men den ulmer under overfladen.

Man kommer ikke let i kontakt med Aru. Han er høflig, men han holder altid en distance Man skal vaere forsigtig, når man taler med Fabio, for han ser en i øjnene og røntgenfot­ograferer en Når først, man er kommet ind på livet af ham, kan han blive en naer ven for livet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark