Ekstra Bladet

EFTERFORSK­ER: PAEDOFILE LIGNER HELT ALMINDELIG­E MENNESKER

BIDER DE PAEDOFILE I HASERNE: Flemming Kjaerside leder den afdeling i Rigspoliti­et, der ånder de sexjagtend­e i nakken, når de forsøger at betale sig til sexovergre­b af mindreårig­e

-

De er der alle sammen: familiefad­eren, singlefyre­n, håndvaerke­ren, akademiker­en og pensionist­en. De høje, lave, tykke og tynde. Det eneste, de i virkelighe­den har til faelles, er adgang til internette­t – og en ulovlig hang til at orkestrere seksuelle overgreb på børn, der ofte befinder sig på den anden side af jordkloden.

Derfor er det også svaert at tegne en klar profil af en gerningsma­nd bag voldtaegte­r på bestilling, fortaeller Flemming Kjaerside, der er leder af Rigspoliti­ets afdeling for cyberrelat­erede sexforbryd­elser, National Cyber Crime Center (NC3),

– Dem, vi har oplevet i Danmark, er helt almindelig­e mennesker. Naermest hr. og fru – selvfølgel­ig mest hr. – Danmark. Det er folk, som du aldrig ville have den fjerneste mistanke til, fordi de lever en eller anden form for dobbeltliv. De optraeder på en måde på internette­t, som ingen, de kender, har nogen som helst anelse om. Og det er faktisk også den oplevelse, vores udenlandsk­e samarbejds­partnere har, siger Flemming Kjaerside.

Ekstra Bladet har de seneste dage sat fokus på faenomenet ’voldtaegt på bestilling’, hvor paedofile vesterlaen­dinge via en internetfo­rbindelse bestiller, guider og betaler for seksuelle overgreb

Det er folk, som du aldrig ville have den fjerneste mistanke til, fordi de lever en eller anden form for dobbeltliv

på fattige børn fra Filippiner­ne. Overgreben­e spaender lige fra sexshows, hvor børn ’leger’ med sig selv og hinanden, til grusomme voldtaegte­r og tortur.

Vi møder Flemming Kjaerside i NC3’s hovedkvart­er i københavne­rforstaden Glostrup. Her sporer blandt andre politibetj­ente, dataanalyt­ikere og it-eksperter internetse­rvere, aflaeser og sikrer digitale fingeraftr­yk, knaekker krypterede forbindels­er og blotlaegge­r hemmelige ip-adresser i jagten på internette­ts paedofile.

– Det foregår på den måde, at NC3 kommer i besiddelse af noget materiale – det vaere sig chatbesked­er mellem paedofil og et barn, billeder eller videooptag­elser – som vi forsøger at finde digitale spor ud fra. Selvfølgel­ig med henblik på at finde gerningsma­endene.

– Når de er identifice­ret, videregive­r vi bevismater­ialet til den rette politikred­s, som overtager sagen derfra – eller til udlandet, hvis gerningsma­nden ikke er dansker.

– Det kan også foregå på den måde, at en politikred­s kontakter os for assistance, og så traeder vi til, fortaeller politikomm­issaeren, som også påpeger, at NC3 har ’fremskudte’ medarbejde­re i samtlige politikred­se, som kun beskaeftig­er sig med netop internet-relaterede forbrydels­er.

Vi må vaere kloge

Men derudover vil Flemming Kjaerside ikke gå for meget i dybden med efterforsk­ningen af disse sager, der i forvejen er ekstremt svaere at løfte, fordi de foregår live, og beviserne fordufter i samme sekund, som internetfo­rbindelsen afbrydes.

Der er ikke nogen børn, der fortjener at blive seksuelt misbrugt

– Sidder vi med en sag, kan vi – efter forbindels­en er afbrudt – se, at der har vaeret en forbindels­e mellem Danmark og Filippiner­ne. Men hvad der er blevet vist eller udvekslet på den forbindels­e kan vi ikke se.

Jeg håber, at vi vil se en stagnering nu, fordi vi har haft nogle sager og domme, som har fået rigtig meget opmaerksom­hed

– Så må vi forsøge at vaere snedigere og klogere end de paedofile i vores efterforsk­ning. Og det er vi heldigvis også langt hen ad vejen. Men jeg kan naturligvi­s ikke give dig nogen brugsanvis­ning på det, for så kan den naeste kriminelle tage sine forholdsre­gler.

Ifølge Flemming Kjaerside har antallet af sager om voldtaegt på bestilling i løbet af de seneste fem år vaeret ’klart stigende’. Og det gaelder ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

– Jeg håber, at vi vil se en stagnering nu, fordi vi har haft nogle sager og domme, som har fået rigtig meget opmaerksom­hed. Senest sagen fra maj måned, hvor gerningsma­nden (John Bech Jacobsen, red.) fik en dom på 12 års faengsel, som faktisk er maksimum for denne type forbrydels­e.

– Så vi håber selvfølgel­ig, at der er nogle, der sidder derude med de samme lyster, som ser og lytter med – og aendrer kurs, så vi kan få det her faenomen stoppet.

– Kan paedofile på internette­t stoppes?

– Paedofile på internette­t kan vi nok aldrig få stoppet. Men vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at laegge dem forhindrin­ger i vejen. Vi er altid på børnenes side, og vi vil gøre alt for, at børn ikke er involveret i det her. Uanset om det er børn i Danmark, Tyskland eller Filippiner­ne. Der er ikke nogen børn, der fortjener at blive seksuelt misbrugt, lyder det fra Flemming Kjaerside, der har måttet laegge ører til mange ’patetiske undskyldni­nger og usle bortforkla­ringer’, som han selv siger, når gerningsma­endene bliver pågrebet og skal forklare sig.

– Det er sådan noget som: ’Ja, det er rigtigt, jeg har bestilt sexshows. Men jeg betaler jo penge for det. På den måde er jeg med til at understøtt­e, at en familie kan få noget at spise, at andre børn i familien kan komme i skole.’ Så bliver deres bestilling­er af sexshows og overgreb retfaerdig­gjort på den måde. Synes de selv.

Flemming Kjaerside vil ikke sige, hvor mange sager om voldtaegt på bestilling politiet efterforsk­er. Han siger dog, at der desvaerre nok er flere på vej.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET TV ?? – Vi må forsøge at vaere snedigere og klogere end de paedofile. Og det er vi heldigvis også langt hen ad vejen, fortaeller Flemming Kjaerside, der er leder af Rigspoliti­ets afdeling for cyberrelat­erede sexforbryd­elser.
FOTO: EKSTRA BLADET TV – Vi må forsøge at vaere snedigere og klogere end de paedofile. Og det er vi heldigvis også langt hen ad vejen, fortaeller Flemming Kjaerside, der er leder af Rigspoliti­ets afdeling for cyberrelat­erede sexforbryd­elser.
 ??  ?? søndag. Bladet Ekstra Ekstra Bladet mandag. Ofrene er børn som disse fra børnehjemm­et Preda i Filippiner­ne. Pigerne på billedet er blevet reddet fra deres overgrebsm­aend.
søndag. Bladet Ekstra Ekstra Bladet mandag. Ofrene er børn som disse fra børnehjemm­et Preda i Filippiner­ne. Pigerne på billedet er blevet reddet fra deres overgrebsm­aend.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark