Ekstra Bladet

Overlaege: Uklart hvorfor man ender som paedofil

-

Ingen nagelfaste resultater fra bunkevis af undersøgel­ser kan forklare, hvorfor nogle føler sig mere tiltrukket af børn end voksne.

En del paedofile har selv vaeret udsat for seksuelle overgreb som børn. Noget tyder på, at hjerneskad­er – f.eks. efter et fald eller slag – kan spille ind. Der er en overreprae­sentation af folk med generelle kontaktpro­blemer med andre mennesker – og hvor intimitet med andre voksne er ekstremt svaert.

– De får så en fornemmels­e af, at det er lettere at have med børn at gøre. For børn er nemmere at lokke og manipulere end voksne, forklarer overlaege ved Sexologisk Klinik på Rigshospit­alet Ellids Kristensen og fortsaette­r:

– Men hvorfor nogle reagerer med paedofili og ikke noget

– Er der forskel på at vaere paedofil på nettet og i virkelighe­den?

– Ja, der er forskel. Der er en gruppe mennesker, som udlever denne lyst på nettet, men som i virkelighe­den godt kan vaere seksuelt sammen med voksne – og som aldrig forgriber sig på et barn i virkelighe­den.

– Nogle af dem, der bestiller livestream­ede overgreb eller ser børneporno, er faktisk ikke decideret paedofile. De er hyperseksu­elle (sexafhaeng­ige, red.), hvor der skal mere og mere til for at få den samme stimulans. De bevaeger sig simpelt hen ud ad en tangent, hvor det, de taender på, bliver mere og mere afvigende – og pludselig sidder de og bestiller overgreb på børn, siger overlaege Ellids Kristensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark