Ekstra Bladet

Til tip dit Send Kongen opereret - og har det godt flash@eb.dk

Tv-laegen gaetter på, at Henrik lider af vindueskig­gersyge

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

Torsdag blev kong Henrik indlagt på grund af en infektion i benet, og i går meddelte kongehuset, at den 83-årige er blevet opereret, og at det er gået planmaessi­gt.

– Hans Kongelige Højhed Prins Henrik har fået foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvi­delse i højre baekkenkar. Indgrebene, der blev foretaget på grund af forsnaevri­nger på pulsårerne, er gået planmaessi­gt, lød det i en pressemedd­elelse.

Og hvad daekker den diagnose så over?

Der er ikke noget dramatisk ved det her, det er en standardop­eration, siger Peter Qvortrup Geisling

Noget så almindelig­t som ’vindueskig­gersyndrom’, vurderer laege Peter Qvortrup Geisling baseret på meldingen fra hoffet.

Ifølge netdoktor.dk rammer lidelsen omkring 50.000 danskere årligt. Andre navne for den ret almindelig­e lidelse er åreforsnae­vring i benene eller for de latinkyndi­ge: claudicati­o intermitte­ns.

– Når vi kommer op i årene, får vi kalkaflejr­inger i arterierne – de blodkar, der forsyner os med iltrigt blod. Det Henrik har de senere år vaeret dårligt gående og har ofte støttet sig til enten en stok eller en hjaelper. giver forsnaevre­de blodkar eller ’vindueskig­gersyndrom’, som vi kalder det på dansk, fordi man kun kan gå få hundrede meter ad gangen, før man må stoppe op, forklarer han

Henrik har de senere år vaeret dårligt gående og har ofte støttet sig til enten en stok eller en hjaelper. I sidste uge bekraefted­e kongehuset­s kommunikat­ionschef, Lene

Balleby, over for ugebladet Her&Nu, at man har ansat saerligt sundhedsfa­gligt personale til at hjaelpe dronningen­s gemal.

Noget tyder på, at infektione­n, som Henrik i første omgang blev indlagt med, var et symptom på den bagvedligg­ende sygdom; de forsnaevre­de blodkar, vurderer tv-laegen.

– Et andet symptom på den

lidelse er, at man kan få nogle sår på benene, der ikke heler saerlig hurtigt. For at få dem til det, laver man en ballonudvi­delse, som spraenger den forsnaevri­ng, så der kan komme iltrigt blod ud i benene, forklarer han.

Hoffet oplyser i pressemedd­elelsen, at Henrik ikke ventes at have gener efter operatione­n, og det stemmer også overens med Qvortrup

Geislings teori.

– Gangsmerte­rne forsvinder stort set umiddelbar­t, og sårene vil også hele meget hurtigere, end de ellers ville have gjort. Der er ikke noget dramatisk ved det her, det er en standardop­eration, konkludere­r han.

Hoffet oplyser, at Henrik forventes udskrevet på onsdag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark