Ekstra Bladet

FANG MIG HVIS I KAN, FBI

SVINDLEDE FOR 15 MIO.: I 60’erne var teenageren Frank Abagnale hovedperso­n i en spektakula­er svindel-sag. Det blev i 2002 til filmen ’Catch Me If You Can’

- MADS G. LADEKARL Mgl@eb.dk

Kort før landing får Leonardo DiCaprio lov til at gå på toilettet. Tom Hanks er ellers ikke meget for at slippe svindleren af syne, som han har jagtet i årevis.

Nervøst stirrer han på døren, som om det skulle få den til at gå op. Men intet sker. Til sidst får han en af sine maend til at sparke døren op. Toilettet er tomt. Leonardo DiCaprio er flygtet. Igen.

Dette er bare en af mange fascineren­de scener i filmen ’Catch Me If You Can’ fra 2002. En sand historie om teenage-svindleren Frank William Abagnale Jr., der i 60’erne svindlede for 2,5 millioner dollars (15 mio. kr.), primaert ved at forfalske checks.

Det resultered­e i en fire år lang FBI-jagt på Abagnale, som blandt andet udgav sig for at vaere pilot, laege og advokat. Legen stoppede i Frankrig i 1969, hvor han som 21årig blev fanget.

Efter fire år i fransk, svensk og amerikansk faengsel blev han prøveløsla­dt, da FBI ville have ham til at undervise i hans svindel-metoder. Dermed gik han en 40 år lang karriere i møde som konsulent for FBI.

Uskyldig som en laerer

– Du bliver fuldstaend­ig afslappet i hans selskab. Han virker lige så uskyldig som en skolelaere­r, fortalte Leonardo DiCaprio til filmsitet ign.com i anledning af filmens premiere.

Instruktør Steven Spielberg er enig.

– Han er afsindig klog. Når du møder Frank, så forstår du med det samme, hvorfor han kan overbevise dig om, at han var laege eller advokat. Han havde en stil, hvor man ikke betvivlede, at det, han sagde, var rigtigt.

Knap 15 år efter filmens premiere bor den nu 69-årige Frank William Abagnale Jr. i South Carolina med sin kone. På sin hjemmeside skriver han, at han er beaeret over, at Spielberg lavede en film om hans liv. Og selv om han understreg­er, at der ikke er tale om en dokumentar­isk biografi, vurderer han, at 80 procent af filmen er sand.

Ansvaret for 140 liv

200 dollars og en checkbog var det eneste, som Abagnale medbragte i rygsaekken, da han som 16-årig stak af hjemmefra i forbindels­e med sine foraeldres skilsmisse. Han startede med nogle småjobs, men lønnen rakte ikke langt.

’Jeg blev nødt til at blive voksen og kreativ meget hurtigt for at holde mig i live. Men hvad der startede som overlevels­e endte med at blive et spil’, skriver Abagnale i sin biografi fra 1980.

Han er afsindig klog. Når du møder Frank, så forstår du med det samme, hvorfor han kan overbevise dig om, at han var laege eller advokat Jeg blev nødt til at blive voksen og kreativ meget hurtigt for at holde mig i live

Han begyndte hurtigt at forfalske checks med flyselskab­et Pan Ams logo og anskaffede sig en pilot-uniform for at virke mere trovaerdig. Det virkede. Pludselig begyndte pengene at vaelte ind for den kun 16-årige dreng, der som en ekstra bonus kunne flyve gratis med alle fly over hele verden.

– Jeg var opportunis­t. Når jeg så

en mulighed, spurgte jeg mig selv: ’Kan jeg slippe af sted med dette?’ Jeg vidste, at jeg på et tidspunkt ville blive taget, men jeg ville have det sjovt, så laenge jeg kunne, siger Abagnale, som en enkelt gang endda blev tilbudt at styre et fly i knap 10.000 meters højde.

Han tog kontrollen, men koblede hurtigt autopilot til igen, for som svindleren senere har fortalt: ’Jeg kunne jo ikke engang styre en drage’. Ansvaret for 140 menneskeli­v blev for meget.

Fortryder sine ugerninger

I løbet af fem år brugte Frank Abagnale mindst otte forskellig­e identitete­r og svindlede i 27 lande. Det tog FBI tre år at finde ud af, at han blot var et barn. Det forklarede, hvorfor de ikke kunne finde ham i deres database.

Inden da var han blevet eftersøgt som en mand på cirka 30 år.

– Havde jeg vaeret bare ti eller 15 år aeldre, var jeg ikke sluppet af sted med halvdelen af de ting, jeg foretog mig. Men jeg havde ingen frygt, fordi jeg var 16 år gammel. Jeg taenkte ikke på konsekvens­erne, fortalte Abagnale i et nyt interview med kutv.com 1. maj i år.

Svindlen førte til et højtståend­e job i FBI, men Frank William Abagnale Jr. fortryder sine ugerninger.

– Det havde sine øjeblikke, men det var en ensom tid. Jeg vil ikke gøre det om igen, sagde han i 2013 i et interview med metro.co.uk. I samme interview erkender han, at saerligt et svindelnum­mer har naget ham: Han snød en prostituer­et ved at stikke hende en falsk check på 1400 dollars. Prisen lød på 1000, så han fik 400 dollars tilbage. Nu var det pludselig den prostituer­ede, som i filmen bliver spillet af Jennifer Garner, der betalte for sex.

– Hun er den eneste virkelige person, som jeg stjal penge fra. Det fortryder jeg mest af alt.

Det havde da sine øjeblikke, men det var en meget ensom tid. Jeg vil ikke gøre det om igen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Aflednings­manøvre’Hvorfor vinder The Yankees altid? Fordi modstander­ne ikke kan få øjnene fra striberne.’ Her bruger Leonardo DiCaprio, som spiller Frank William Abagnale Jr. i ’Catch Me If You Can', en raekke stewardess­er som aflednings­manøvre – ligesom citatet henviser til.
FOTO: ALL OVER PRESS Aflednings­manøvre’Hvorfor vinder The Yankees altid? Fordi modstander­ne ikke kan få øjnene fra striberne.’ Her bruger Leonardo DiCaprio, som spiller Frank William Abagnale Jr. i ’Catch Me If You Can', en raekke stewardess­er som aflednings­manøvre – ligesom citatet henviser til.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Efter nogle år i ’rollen’ som pilot udgave Abagnale sig som laege i Georgia, hvor han agerede supervisor på et lokalt hospital. Han foretog dog aldrig en operation.
FOTO: ALL OVER PRESS Efter nogle år i ’rollen’ som pilot udgave Abagnale sig som laege i Georgia, hvor han agerede supervisor på et lokalt hospital. Han foretog dog aldrig en operation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark