Ekstra Bladet

20 FACTS DU IKKE VIDSTE OM GAME OF THRONES

I I kølvandet på verdenspre­mieren på den meget populaere series syvende saeson har Ekstra Bladet samlet 20 ting, du nok ikke vidste om den

- GRITH LARSEN

Fantasyser­ien ’Game of Thrones’ har efterhånde­n opnået kultstatus for dens fascineren­de fortaellin­ger, brutalitet og eksplicitt­e scener. Med sin omfattende rolleliste, vilde plot-drejninger og enorme produktion­somkostnin­ger er serien en af verdens dyreste og mest spektakula­ere.

Her er et kig bag kulissen til 20 ting, du måske ikke vidste om den.

Metervis af menneskehå­r

I gennemsnit bliver der som minimum brugt 60 centimeter menneskehå­r til at lave hver eneste af seriens mange parykker – og ifølge seriens hårdesigne­r, Kevin Alexander, er der mellem 20-30 parykker i brug i løbet af en saeson.

Det giver mindst 12 meter menneskehå­r fordelt på blandt andre Cersei Lannister, Daenerys Targaryan og Malisandre – bedre kendt som den røde kvinde. Parykkerne koster i øvrigt op mod 7000 dollars stykket – og håret bliver importeret fra Indien, Europa og Rusland.

Forfaerdel­igt pilotafsni­t To nye sprog

Lingvisten og sprogforsk­eren David J. Peterson har udviklet Dothraki og Valyrian, som tales i serien, til fuldt ud grammatisk­e sprog med mellem 3000 til 4000 forskellig­e ord. Peterson opfandt selv de to sprog med afsaet i de få linjer og ord, ’Game of Thrones’-forfattere­n, George R.R. Martin, har beskrevet i bøgerne.

Faerre afsnit

Syvende saeson af ’Game of Thrones’ kommer i modsaetnin­g til de seks foregående saesoner til at bestå af syv afsnit i stedet for ti. Samtidig blev premieren rykket fra foråret til i går på grund af produktion­en. Idéen om at filmatiser­e ’Game of Thrones’ startede allerede i 2006 og mundede senere ud i et såkaldt pilotafsni­t. I det oprindelig­e afsnit spillede ’Zero Dark Thirty’-skuespille­rinden Jennifer Ehle rollen som Catelyn Stark, mens den relativt ukendte skuespille­rinde Tamzin Merchant spillede Daenerys Targaryen. Da producente­rne så pilotafsni­ttet, var de så utilfredse, at de castede hele fem roller om – deriblandt erstatning­er til rollerne som Catelyn Stark og Daenerys Targaryen, der i stedet gik til Michelle Fairley og Emilia Clarke. Faktisk var pilotafsni­ttet ifølge en af seriens producere så forfaerdel­igt, at samtlige scener blev genindspil­let. – Alt var forkert, selv de mest grundlaegg­ende ting. Ingen af dem, der så pilotafsni­ttet, opfangede, at Cersei og Jaime Lannister var søskende, og det er et kaempe punkt i plottet, som vi ikke havde tydeliggjo­rt nok, sagde seriens ene skaber, David Benioff, i et interview med Variety.

Seriens darling

Ud af seriens 60 episoder har Peter Dinklage medvirket i flest – hele 55 afsnit er det blevet til som dvaergen Tyrion Lannister. Dinklage var dog lige ved at sige nej til rollen, fordi han ikke kunne se serien for sig. Han har fortalt, at han tøvede på grund af fantasy-genren, men så fortalte producerne om rollen og dens kompleksit­et, og så skrev han under.

Forfatter som adelsmand

Faktisk havde ’Game of Thrones’-forfattere­n, George R.R. Martin, en såkaldt cameo-optraeden, der er en gaesteoptr­aeden af en kendt, i pilotafsni­ttet, men scenen blev, ligesom resten af afsnittet, skrottet.

– Jeg medvirker i det oprindelig­e pilotafsni­t som en adelsmand, der er gaest til Daenerys Targaryen bryllup med Khal Drogo. Men hele pilotafsni­ttet blev genindspil­let, så min geniale cameo blev efterladt i redigering­srummet, har George R.R. Martin fortalt.

 ?? FOTO: AP FOTO: TOLGA AKMEN/REX ?? Bag kulissen
Serien alle taler om, ’Game of Thrones’, havde verdenspre­miere i går, og med de mange saesoner og det spaekkede personkart­otek følger naturligvi­s en masse detaljer fra tilblivels­en af serien. – Jeg medvirker i det oprindelig­e pilotafsni­t...
FOTO: AP FOTO: TOLGA AKMEN/REX Bag kulissen Serien alle taler om, ’Game of Thrones’, havde verdenspre­miere i går, og med de mange saesoner og det spaekkede personkart­otek følger naturligvi­s en masse detaljer fra tilblivels­en af serien. – Jeg medvirker i det oprindelig­e pilotafsni­t...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark