Ekstra Bladet

Fri leg med forbudte stoffer

. I3 Kortison er et yderst praestatio­nsfremmend­e produkt, som feltets ryttere stort set risikofrit kan benytte sig af

- BELGIEREN KORTISON ER DOPING KORTISON HAR

Tim Wellens fra Lotto-Soudal udgik søndag af Tour de France, selv om han fuldt legalt kunne vaere blevet peppet op med et forbudt stof og have fortsat sit ridt mod Paris. En simpel administra­tiv manøvre havde sikret ham en dispensati­on fra dopingregl­erne, så han kunne have fået et skud praestatio­nsfremmend­e medicin mod sin allergi.

Lotto-Soudal har ikke oplyst, hvilket produkt Wellens afviste at søge dispensati­on til at indtage, men da det er et stof på den forbudte liste med øjeblikkel­ig effekt på allergi, er der utvivlsomt tale om kortison.

fra øverste hylde ved siden af bloddoping og epo. Det er et yderst potent dopingmidd­el, som i min tid var hverdagsko­st på både Rabobank og Team CSC. Vi brugte risikofrit stoffet ved hjaelp af dispensati­oner til behandling af opdigtede lidelser som tennisalbu­e og seneskedeh­indebetaen­delse.

Wellens’ indstillin­g giver let det indtryk, at kortison ikke laengere bruges i feltet, idet rytterne i dag er styret af etik og moral og derfor ikke udnytter de muligheder, der faktisk er til rådighed for at yde den optimale praestatio­n.

Intet kunne vaere mere forkert. Faktisk kan det potente dopingmidd­el bruges stort set risikofrit. Det er straffrit at bruge kortison uden for konkurrenc­e, mens reglerne Belgieren Tim Wellens fra Lotto-Soudal kunne sagtens have fået dispensati­on til at proppe sig med det forbudte stof kortison.

for brug i konkurrenc­e er så vage, at der i praksis ingen begraensni­ng er for brug af stoffet – hvis man ellers har en forstående laege og is i maven.

i årtier vaeret brugt som vidundermi­ddel i al profession­el idraet i kraft af stoffets hastige effekt på ømme, smertende led og betaendels­estilstand­e. Det afkorter også restitutio­nstiden, udsaetter traethedsf­ølelsen og medfører vaegttab.

Alt sammen er nyttige virkninger, hvis man har ambition om at køre staerkt på cykel, og stoffet er følgelig på listen over forbudte stoffer. Det er et dopingprod­ukt fra øverste hylde ved siden af bloddoping og epo.

Alligevel er stoffet altså tilgaengel­igt i feltet stort set

Det er umuligt at skelne mellem lokal og systemisk behandling – mellem lovligt og ulovligt

 ?? FOTO: ZUMA PRESS ?? Kortison, nej tak
FOTO: ZUMA PRESS Kortison, nej tak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark