Ekstra Bladet

Michael Rasmussen

- UD OVER NÅR DER ER HACKERNE BEVISTE

efter den enkeltes behov og behag. Den eneste begraensni­ng er den internatio­nale cykleunion UCI’s regel om, at man ikke må køre cykelløb i otte dage efter indtagelse af kortison. Det er her, den forstående laege kommer ind i billedet. Han skal sikre, at der er orden i datoerne, når han indsender sin rapport til antidoping­myndighede­rne.

at vaere tilladt uden for konkurrenc­e kan kortison frit bruges til lokalbehan­dling – altså eksempelvi­s som lindrende behandling af et ømt knae. En indsprøjtn­ing i en ledkapsel er tilladt. Derimod er det forbudt at indsprøjte kortison i en vene eller en muskel, hvor den praestatio­nsfremmend­e effekt er størst.

Her kommer så paradokset: Ingen kan se forskel! Videnskabe­ligt er det umuligt at skelne mellem lokal og systemisk behandling – mellem lovligt og ulovligt. Man kan altså bruge kortison praecis, som man lyster, når bare man husker at sige til dopingkont­rollen, at man har fået stoffet injiceret i et led. Det er her, isen i maven kommer ind i billedet.

mulighed for at hente en enorm praestatio­nsmaessig gevinst på denne måde, er det efter min bedste overbevisn­ing utaenkelig­t, at ingen skulle gøre det. Selvfølgel­ig er der nogle, der gør det. Ja, kender jeg denne sport ret, er der rigtig mange, der gør det.

Nogle gør sig den ulejlighed at søge en dispensati­on – en såkaldt TUE – hvilket i teorien kan skyldes, at de rent faktisk lider af et eller andet, som kortison afhjaelper. Team Sky søgte TUE’er til både Bradley Wiggins og Chris Froome, hvilket kastede holdet ud i dets vaerste stormvejr nogen sinde, da den russiske hackergrup­pe Fancy Bears afslørede det.

med deres afsløringe­r, at kortison bruges i udstrakt grad på tvaers af sportsgren­e. TUE’er på stribe bliver udstedt hvert år til topidraets­folk verden over til behandling af alt fra siddesår til astma. Hvor mange, der gør brug af det potente middel uden en dispensati­on, ved ingen. Men sikkert er det, at det sker med minimal risiko for afsløring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark