Ekstra Bladet

Cyklerne på taget

-

Alle cykelhold har deres reservecyk­ler på taget af de to servicebil­er, der hver har ni cykler. Yderst i hver side er der to cykler med forhjul på, mens de fem i midten af pladshensy­n ikke har et forhjul monteret. I stedet er de låst fast i orgaflen.

– Cyklerne på taget er mekanikern­es ansvar. Vi er fire, der arbejder sammen, og vi taler altid om, hvordan cyklerne skal stå. Men vi skriver dem også ned på sedler, så vi ikke er i tvivl, siger Thomas Kousgaard.

– Den vigtigste cykel – Froomes – står altid lige over mekanikere­n. Det er position 1. Den naestvigti­gste står lige foran. Prioitet 3 og 4 står på samme måde på den anden side, siger Thomas Kousgaard. Sky har fire mekanikere med til Tour de France. Der er en fast mand på bil nummer 1. Under hele Touren er det Froomes mekaniker, Gary Blem.

De tre øvrige mekanikere har hver en uge i bil nummer 2, mens man så har to uger i den lastbil, der følger med rundt i Frankrig. Når man ikke er i følgebilen, sørger man for, at alt er klar, til cyklerne kommer hjem fra dagens etape. Typisk ved 1819-tiden.

Derefter går mekanikern­e i gang med cyklerne. Rollerne er fordelt således, at tre mekanikere servicerer hver tre ryttere – Thomas Kousgaard ordner cykel for Vasil Kiryienka og Christian Knees, og han havde også Geraint Thomas’, da han stadig var i løbet.

– Det lyder meget enkelt, men hver rytter har tre cykler, der skal vaere helt identiske. Så hvis der skal aendres en lille detalje, eller der skal en kassette på med lettere gear til en bjergetape, skal det gøres tre gange, siger Thomas Kousgaard.

Skifter daek fem gange

En opgave kan vaere at bygge nye hjul – det er lidt vanskelige­re end at gøre det på cyklen hjemme i indkørslen, der har et daek og en slange, der skal kraenges på faelgen. De profession­elle ryttere kører nemlig på såkaldte lukkede ringe – det kan lettest sammenlign­es med en badering med en blød inderside, der limes fast på faelgen og en hård yderside med slidbane på.

Det tager mindst et par dage, da den gamle lim først skal renses af faelgen, og den nye skal tørre i et døgn uden ring og haerde i yderligere et med. Under et Tour de France får Chris Froome typisk skiftet daek fire-fem gange. Alle opgaver er nøje beskrevet. På den måde ved, alle mekanikere praecis, hvad de skal.

– Der er faste protokolle­r, vi følger, så alle kan vaere sikre på, at ringen bliver siddende og ikke kraenger af, som man før har set i cykelløb. Rytterne har fuldstaend­ig tillid til os. Men det er nok også, fordi de ikke oplever fejl, siger Thomas Kousgaard.

Den sidste mekaniker har den opgave, at han skal vaske alle cyklerne – ingen kører på en beskidt cykel eller har en beskidt kaede.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Froomes reservecyk­el står yderst, så den er lettest at få fat på. Alle ryttere har tre helt identiske cykler med, så man altid relativt hurtigt kan få en ny.
En seddel markerer cyklernes position på taget. Her en opstilling på 6. etape, hvor Geraint...
FOTO: CLAUS BONNERUP FOTO: CLAUS BONNERUP Froomes reservecyk­el står yderst, så den er lettest at få fat på. Alle ryttere har tre helt identiske cykler med, så man altid relativt hurtigt kan få en ny. En seddel markerer cyklernes position på taget. Her en opstilling på 6. etape, hvor Geraint...
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Team Sky har en af de mest moderne mekaniker-lastbiler. Den har airconditi­on, så mekanikern­e kan holde ud at arbejde også under en hedebølge.
FOTO: CLAUS BONNERUP Team Sky har en af de mest moderne mekaniker-lastbiler. Den har airconditi­on, så mekanikern­e kan holde ud at arbejde også under en hedebølge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark