Ekstra Bladet

Førstedame­r i skudlinjen

- OG SELVFØLGEL­IG I ÉLYSÉE-PALAEET BRIGITTE MACRON ER HJEMME I DANMARK GODT ELLER SKIDT?

I sidste uge fyrede den nytiltrådt­e franske praesident, Emmanuel Macron, landets forsvarsch­ef. I Frankrig svarer det nogenlunde til at afsaette Vorherres stedfortra­eder. Forsvarsch­efen er en af landets maegtigste, og det kraever en meget staerk og erfaren praesident at haelde ham ud i utide.

Macron gjorde det tilmed på en noget klodset måde. Generalen havde ganske vist over for det franske parlament udtalt sig staerkt kritisk om de besparelse­r på forsvarsbu­dgettet, som Macron planlaegge­r. Macron meddelte derefter i en forsamling af landets officerer, at den slags offentlig kritik fra forsvaret vil han ikke finde sig i. ’Det er ikke vaerdigt’, sagde praesident­en. Derefter bad generalen om sin afsked lige på stedet. Den fik han.

gik de franske medier helt amok. Flere betegner Macrons håndtering som en meget stor dumhed. Bl.a. sagde Marine Le Pen: ’At ydmyge en stolt officer som general de Villiers foran sine maend er ikke en vaerdig optraeden af den øverste chef for de vaebnede styrker (praesident­en, red.)’.

I vores lille by i Provence blev sagen også staerkt omtalt i ugen. Men det var alligevel kassedamen i den lokale Casino-butik, som havde den mest spaendende analyse. Hun mente nemlig, at det i virkelighe­den er den franske praesident­frue, Brigitte Macron, som står bag fyringen af generalen. At det var førstedame­n, der svingede kniven.

Hvilke kilder kassedamen bygger sin analyse på, skal jeg ikke kunne sige, men hendes konstateri­ng passer fint i det billede, der er ved at blive bygget op:

Frankrig har fået en ny, ung praesident på bare 39 år. Men den virkelige magt ligger hos hans kone, den 64-årige Brigitte Macron.

Det er hende, der traekker i trådene. Hende, der – som det seriøse franske ugemagasin Valerurs skrev torsdag – er ’La viceprésid­ente’. Og her skal vi huske på, at Frankrig i modsaetnin­g til USA slet ikke har nogen vicepraesi­dent. Falder praesident­en fra (hvilket er sket to gange), er det senatets formand, der tager over.

tales der om, at alt skal gå igennem førstedame­n, inden det rammer praesident­en. Hun blander sig i alt og er i gang med en stor renovering af det gamle palae. Hun deltager i centrale møder med staben, regeringen og andre. Ved et internt debatmøde, hvor Macron fremlagde sine tanker, afbrød hun ham med beskeden: ’Hvis du gør det, er du fuldstaend­ig som Hollande (Macrons vragede forgaenger, red.). Så er du hollandise­ret. Og så er du stendød.’

I den franske regering er det allerede nu velkendt, at førstedame­n kontakter ministre om emner, som optager hende saerlig meget.

Da Frankrig forleden mindedes etårs dagen for massakren i Nice, deltog hun i mindehøjti­den i byen sammen med sin mand og blev mødt med taktfaste ’Brigitte, Brigitte’ og folk, der ville hilse og have hendes autograf.

Forløbet er tydeligt: Hun er både enormt populaer og på vej til at blive sin mands tunge skaebne.

Sådan er politik 2017.

ikke den første eller eneste førstedame, der er kommet i skudlinjen. Donald Trumps kone, Melania, har vaeret det uafbrudt, siden hendes mand blev nomineret. Michelle Obama fyldte naesten lige så meget som Barack. Hillary og Bill Clinton var et ’power-couple’ uden lige. Og selv i Rusland trak Putin kortvarigt sin hustru frem i lyset, inden han fyrede hende til fordel for en staerkt yngre sportsmode­l.

I Tyskland holder Angela Merkels mand, kemiprofes­sor Joachim Sauer, sig helt i baggrunden (tyske medier kan berette, at han fuldt ud lever op til sit efternavn – sur, vrissen og afvisende).

Men rundt omkring i den store verden fylder aegtefaell­erne til praesident­er og regeringsc­hefer stadig mere. Og medierne bruger i de fleste af landene rigtig meget plads på aegtefaell­erne, som ofte er mere spaendende end hovedperso­nen.

Men fornøjelse­n for førstedame­rne kan vaere tvivlsom. Trumps Melania har fået hele sit tjekkiske generalieb­lad endevendt med beskyldnin­ger i bl.a. britisk presse om en fortid som callgirl (skarpt afvist og dementeret). Og hun er løbet ind i endeløs kritik for sin skyhed, at hun hellere ville blive i New York med sønnen end at flytte til det Det Hvide Hus, at hun altid går med solbriller, køber for dyrt tøj (en genganger for praesident­fruer) samt at hun taler amerikansk med en fed østeuropae­isk accent som en KGB-agent i en James Bond-film.

Alt bliver noteret. Selv når hun giver Donald et rap over fingrene på deres tur til Saudi-Arabien.

Frankrig har fået en ny, ung praesident på bare 39 år. Men den virkelige magt ligger hos hans kone

går det noget roligere for sig, bl.a. fordi vi har et kongehus, som tager det meste af spotlighte­t, men dog ikke anderledes end at førstedame­rne er begyndt at få et mere synligt medieliv end tidligere. Hvem kendte landets politiske førstedame­r i 50’erne, Vicepraesi­denten. Det kan man med rette kalde den franske praesident­frue, Brigitte Macron, mener magasinet Valeurs – og en fransk kassedame.

60’erne og 70’erne – bortset fra Helle Virkner?

Den første statsminis­terhustru, som fik en central medieplace­ring med egne meninger og en selvstaend­ig profil, var Poul Schlüters hustru, Lisbeth Schlüter, der blev noget af en mediedarli­ng. Enormt fotogen og med meninger, der ikke altid matchede regeringen­s. Det gjorde hende mediemaess­igt spaendende.

Med Poul Nyrup Rasmussen gav det sig selv, fordi han var gift med Lone Dybkjaer, som i forvejen var en af landets mest profilered­e politikere. Anders Foghs kone, Mette Fogh Rasmussen, gav den gas med egne meninger, ’Vild med dans’ og synlighed, som ikke bare handlede om Anders.

Helle Thornings mand, Stephen Kinnock, holdt sig til britisk politik, og Lars Løkkes kone, faerøskfød­te Sólrun,

virker også, som om hun kører sin egen tilvaerels­e med mand og børn, men uden stort behov for en selvstaend­ig medieprofi­l. Samme model følger de andre nordiske lande, selv om førstedame­rne generelt er blevet langt mere synlige og deltager i flere officielle rejser og arrangemen­ter end før.

I en politisk verden, hvor medierne fylder rigtig meget, og vaelgerne vil se hele familien – ikke bare statsminis­ter eller praesident – er det helt uundgåelig­t.

Hverken Mette Frederikse­n, Kristian Jensen, Søren Pape eller Kristian Thulesen Dahl kan putte sig i en jysk eller sjaellands­k provinsby.

Folk vil se og høre det hele – og gerne analysere, hvem der virkelig bestemmer i Élysée-palaeet og Nyhavn.

 ?? FOTO: VALEURS ??
FOTO: VALEURS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark