Ekstra Bladet

DET HVIDE RASERI 15-ÅRIGE TRAENER I AT SKYDE

I . MILITANT HØJRERADIK­AL GRUPPE: De laerer at betjene maskingeva­erer for at give Slovakiet et højere niveau af national stolthed og sikkerhed

- RONNY BERG, VG OVERSAT OG BEARBEJDET AF MAJA SKOV VANG FOTO: ESPEN RASMUSSEN, VG

Folk løber i alle retninger. De gemmer sig under traeer og teltduge. En pige gemmer ansigtet i haenderne, mens en mand med pistol i baeltet traekker kasketten ned i ansigtet.

Lige pludselig er en helikopter kommet glidende over marken, før den fortsaette­r lavt over traetoppen­e og bliver haengende lige over os som et kaempe insekt på himlen.

I cockpittet sidder to maend, den ene mand med et kamera.

Gennem linsen ser han ned på en traeningsl­ejr på en åben mark omgivet af skov. Det slovakiske flag vajer fra flagstange­n. Der står en kasse fyldt med håndgranat­er.

I udkanten af lejren har nogen lagt en forhindrin­gsbane med pigtråd, som ender i en grav fyldt med afføring.

Helikopter­en cirkler to gange over lejren og forsvinder. Vi er to timers kørsel øst for Bratislava i Slovakiet.

Det hele er ovre på et minut.

Ud af et telt traeder to arkitekter, en diskotekse­jer, en ernaerings­fysiolog, en forsker og en kampsports­uddannet. De fleste er studerende – to af dem er bare 15 år gamle.

I fem dage skal de laere at skyde med maskingeva­erer og optraenes i at stikke en bajonet i lysken på en fjende og forsvare sig mod kemiske og biologiske angreb.

Åben om fjendtligh­ed

Den 21-årige Peter Švrc eker leder af organisati­onen Slovenskí Branci. Han tror, han ved, hvem maendene i helikopter­en var.

– Efterretni­ngstjenest­en. Måske agenter ligesom FBI.

Lige frem sidder en mand med et halvautoma­tisk våben.

– Jeg synes, det er fint, at vi bliver overvåget. Alle lande burde have en ledelse, som har kontrol over organisati­oner som denne, siger Peter Švrc ek.

Med otte aktive afdelinger og omkring 200 medlemmer er Slovenskí Branci den største paramilita­ere gruppe i landet.

Gruppen er åben om sine fjendtlige holdninger til minoritete­r og er inkluderet i Slovakiets officielle strategipl­an for bekaempels­e af ekstremism­e.

Organisati­onen er påvirket af højreekstr­emisme og kan udgøre en fremtidig sikkerheds­trussel, ifølge rapporten Radicals in Uniforms.

Unge uden faellesska­b

Peter kalder sig selv nationalis­t. Han elsker sit land og mener ikke, at det betyder, at han derfor er højreekstr­emist. Som 15-årig tog han på traeningsl­ejr i Rusland.

– Mit mål var, at hele landet i hver eneste krog skal opnå et højere niveau af national stolthed.

Han har tre officerer med sig. Den ene er ekspert i at lave bomber. Den anden ved alt om kemiske våben og gasangreb. Den tredje skal undervise de 50-60 deltagere kampsport.

De skal laere at forsvare Slovakiet mod invasion, men de skal også udvikle sig som mennesker.

We don’t muli-kulti. Slovakiet for slovakker

– Over hele Europa er moralen dalende. Unge mangler faellesska­bsfølelse. De mangler disciplin og loyalitet. Det her er et sted for de rigtige vaerdier, mener Peter Švrc ek.

Vi møder Peter Švrc ek første gang efter en demonstra-

 ??  ?? Den militante gruppe Slovenskí Branci holder en tredages traeningsl­ejr for 5060 deltagere.
Den militante gruppe Slovenskí Branci holder en tredages traeningsl­ejr for 5060 deltagere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark