Ekstra Bladet

Julen er komikernes fest

-

FOTOS: ALL OVER PRESS OG KLAVS BO CHRISTENSE­N Folk i branchen forklarer over for Ekstra Bladet, at indtaegtsk­ilderne for de danske komikere kan vaere mange, men størstedel­en af de danske komikere tjener på deres firmajobs.

Og her har julen vaeret – og er til stadighed – komikernes fest. Det er her, de dyreste tager helt op mod 50.000 kroner for en halv times underholdn­ing.

Ikke så mange penge, som folk tror

Komiker Uffe Holm pointerer dog, at man skal tage den høje timeløn med et gran salt, da den daekker både transport og forberedel­se.

– Du skal taenke på, at selv om jeg får 25.000 kroner for en halv times underholdn­ing – hvilket er rigtig mange penge – så er det ikke et job, der ligger i Taastrup hver gang. Så skal du køre fire timer til Skagen, så optraeder du, og så skal du køre fire timer hjem igen, og der er heller ikke jobs hver dag. Ingen tvivl om, at der er gode penge i det, men det er ikke så mange, som folk går og Skruer vi tiden et årti tilbage, var comedybran­chen en mandsdomin­eret verden.

Sådan er det ikke laengere, fortaeller salgschef i FBI Karen Sophie Lerhard, der står for at administre­re komikernes mange jobs.

– Standup er blevet voksent.

– Da det startede i Danmark, var det et lille antal hvide maend. Det var en meget homogen gruppe, der delte ud af deres liv i deres shows. I dag er der flere farver på den palet. Der er flere aldersgrup­per, flere kvinder tror, siger Uffe Holm og fortaeller, at han laver 40-50 shows pr. år.

Flere penge i firmajob

Når Carsten Bang drager på turné til efteråret, er det ikke med en økonomisk gevinst for øje. Han skal optraede 24 gange med onemanshow­et ’Alter Ego’, og han forventer ikke, at indtjening­en kommer til at matche de 600.000 kroner, som 24 normale firmajobs ville indbringe ham.

– På det niveau, jeg er på, er onemanshow­s ikke en guldgrube. I princippet, hvis jeg lavede nogle firmajobs, behøvede jeg ikke lave så mange jobs, som jeg kommer til at lave med ’Alter Ego’, forklarer han.

– For at en turné virkelig skal ’pay off’ for alvor, så skal du op på Matthesen- og Mick Øgendahl-niveau. Men jeg klager bestemt ikke over den løn, jeg får, siger han og pointerer, at han primaert tager på turné for at udfordre sig selv og holde sit navn varmt. og flere etnicitete­r.

Det støttes af komikeren Torben Chris, der har ernaeret sig som komiker i ti år. Han fortaeller, at der i branchen gøres en aktiv indsats for at få flere kvinder med på vognen.

– Jeg tror, at hver tredje nye komiker i dag er kvinde. De har nok manglet nogle forbillede­r, men nu er der kommet Molly Thornhill, Linda P, Sanne Søndergaar­d, Sofie Hagen og sådan nogle. Hvert år har vi Comedy Galla, hvor nye navne får chancen for at vise sig frem, og der har man kunnet se, at de har sørget for at have minimum én ny pige blandt de tre nye håb, siger han og fortsaette­r:

– Det tror jeg har vaeret med til at få folk til at indse, at det ikke behøver vaere en drengebran­che, og det er fedt.

Jeg tror, at hver tredje nye komiker i dag er kvinde. De har nok manglet nogle forbillede­r

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Der er ikke så mange penge i det, som folk tror, siger Uffe Holm, der laver 4050 shows om året.
FOTO: STINE TIDSVILDE Der er ikke så mange penge i det, som folk tror, siger Uffe Holm, der laver 4050 shows om året.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? – Jeg tror, at hver tredje nye komiker i dag er kvinde. De har nok manglet nogle forbillede­r, siger Torben Chris.
FOTO: MOGENS FLINDT – Jeg tror, at hver tredje nye komiker i dag er kvinde. De har nok manglet nogle forbillede­r, siger Torben Chris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark