Ekstra Bladet

Giver adgang til private oplysninge­r

- Regina Hillerup Gildbrovej 68 Ishøj

1. august i år traeder en ny bekendtgør­else i kraft, herunder NPI, Nationalt Patientind­eks.

Det betyder, at patientern­e får retten til selv at styre og planlaegge deres liv.

AEndringen giver hjemmel til, at personer i kommunerne, regionerne og sundhedsva­esenet får adgang til ens kalender med aftaler og undersøgel­ser i sundhedsva­esenet.

Ligeledes traeder et pilotproje­kt i kraft 1. august i år, der gør det lovligt for alle disse personer at dele kalender med aftaler og undersøgel­ser uden patientern­es samtykke.

Bekendtgør­elsen giver tusindvis af mennesker adgang til patientern­es kalender og personføls­omme data med risiko for misbrug.

Endvidere gør bekendtgør­elsen det muligt at snage i patientern­es sundhedsda­ta, isaer øger den risikoen for, at patienters pårørende, der er ansat i sundhedsva­esenet, eller patienters tidligere samlevere eller aegtefaell­er, som er ansat i kommunerne, regionerne eller hospitaler­ne mulighed for at snage i disse personføls­omme oplysninge­r. Er NPI og pilotproje­ktet ikke blot endnu et forsøg fra politikern­es side på at fratage patientern­e ejerskabet over egne sundhedsda­ta, blot for at forskere, medicinalb­ranchen og forsikring­sselskaber kan udnytte patientern­es sundhedsop­lysninger til markedsfør­ing under påskud af, at sundhedsva­esenet vil lave mere skraedders­yede behandling­sforløb til patienter, som lider af flere kroniske sygdomme.

Eller er der tale om overvågnin­g for at holde sundhedsom­kostninger­ne nede? Hvorfor skal forbrugern­e betale for højtlønned­e bestyrelse­smedlemmer­s aftraedels­es-beløb, spørger Hans Erik Adsbøl.

 ?? FOTO: RITZAU/FINN FRANDSEN ?? Regina Hillerup frygter, at det bliver muligt at tilgå folks private oplysninge­r.
FOTO: RITZAU/FINN FRANDSEN Regina Hillerup frygter, at det bliver muligt at tilgå folks private oplysninge­r.
 ?? FOTO: MADS WINTHER ??
FOTO: MADS WINTHER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark