Ekstra Bladet

TIL SAMMEPRIS SOM EN

Med omhu kan du rykke en klasse op og finde en naesten ny minibil til samme pris som en ny mikro. Vi viser vejen.

- JENS OVERGAARD

Selv om budgettet ligger i omegnen af 100.000 kr., og du gerne vil have et vist albuerum, behøver du ikke krympe dig sammen i en mikrobil.

Der findes nemlig alternativ­er.

I takt med, at nye minibiler er faldet i pris, og konkurrenc­en over en kam er skaerpet i miniklasse­n, findes der nemlig en raekke alternativ­er, som er taet på prismaessi­gt.

- Mange har en opfattelse af, at mikrobiler­ne typisk ligger i 85.000 kr. Men det er ikke korrekt. De nye, som saelges, koster 112.000 kr. i gennemsnit. Og så findes der altså en raekke andre muligheder, hvis man vil have en bil, hvor der er plads til mere end en kasse øl i bagagerumm­et, siger Jan Lang, som er analytiker på Bilbasen.

Hvis vi isoleret ser på den populaere VW Up, er gennemsnit­sprisen endda 125.000 kr.

Således kan du få en Renault Clio Autentique fra 2016 med 16.000 kørte kilometer til godt 110.000 kr., eller en Opel Corsa Enjoy 2015 med 39.000 kilometer på taelleren til 105.000 kr.

Men du kan også få en Peugeot 208 1,0 Active årgang 2016 med 10.000 kørte km til 103.000 kr. eller en Nissan Micra 1,2 Visia fra sidste generation, som ligger mellem mikro- og miniklasse­n, til 73.000 kr. for en 2015’er med 19.000 km på klokken.

Prisknaek ved fire år

Jan Lang peger på, at han er gået efter naesten nye biler, der på den front altså er reelle alternativ­er til en ny mikrobil.

- Det er biler, som er maks. 30 måneder gamle, og på den måde får man i mange tilfaelde nybilsgara­ntien med, siger Jan Lang med henvisning til garantier, som oftest er to eller tre år - og ved de koreanske maerker op til fem eller syv år.

Minibilern­e får et prisknaek efter 48 måneder, hvor mange er landet omkring 50.000 kr.

- Men så er der altså også tale om en rigtig ”brugt” bil, hvor man skal indstille sig på ekstraudgi­fter, siger analytiker­en.

Afskrivnin­gen på en minibil er procentvis også mindre end på en mikrobil.

Men i kroner og ører lander det typisk i omegnen af samme beløb.

Bredere rammer

Netop det seneste år er de nyere brugte minibiler og visse mikrobils-modeller faldet mere end før.

Det skyldes ifølge Jan Lang, at udbuddet af brugte er vokset, mens forhandler­ne i højere grad har indrettet markedet efter konkurrenc­en fra privatleas­ing.

Nogle modeller holder dog brugtprise­n så godt, at det ikke er god forretning at købe modellen, med mindre du bare vil have en sådan.

Det gaelder for eks. VW Polo, der har samme status som VW Up, og holder et meget højt niveau.

Rammerne er for øvrigt bredere, hvis du falder over et godt tilbud på enten en minieller mikrobil.

Her sker der ikke noget ved at købe modeller i hidsige farver eller tofarvet lakering.

Her sker der ikke noget ved at købe modeller i hidsige farver

Det er nemlig tilladt i de mindre klasser, hvor du også kan komme af med bilen igen efter nogle år uden ekstra tab, fordi der fortsat er købere til bilerne, selv om farven er speciel. Modeller som Renault Clio og Seat Ibiza har også den fordel, at de sammen med Skoda Fabia kan fås som stationcar­s.

- Det giver flere muligheder. Stationcar­s i miniklasse­n giver nemlig en rigtig god pladsudnyt­telse, siger Jan Lang.

Ny som alternativ

Du kan også kigge op af og gå efter en helt ny mini.

Her kan du f.eks. få den nye kraftigt facelifted­e Toyota Yaris med tre døre, 69 hk benzinmoto­r og sikkerheds­pakke, der blandt andet indeholder automatisk nødbremse, vejstribea­larm og automatisk op- og nedblaendi­ng af forlygter til 116.000 kr. plus lev.

Du kan dog bruge nogle ledetråde, hvis du er i tvivl.

Niels Grøftehaug­e, der er analytiker på Bilpriser.dk peger på, at det i sidste ende handler om rammerne for behov og prismuligh­eder.

- De fleste, som kører i mikrobiler­ne, er for det meste én person ombord, og isaer mange kvinder er glade for de små biler. Man skal isaer vaere opmaerksom på, at alt er billigere i en mikrobil, siger Niels Grøftehaug­e, der bl.a. peger på braendstof, vedligehol­delse og forsikring.

- Men det er klart, at hvis man har større børn, som ikke kan vaere i mikrobilen, kan man have nogle overvejels­er, siger Niels Grøftehaug­e.

Han vil dog ikke ubetinget købe en brugt minibil, men mere rettet blikket mod en ny. Isaer set i lyset af, at priserne er faldet.

- Hvis man står med en brugt minibil til 100.000 kr., og du kan få en ny model til 135.000 kr, som for. eks en Citroën C3 med 82 hk benzinmoto­r, så ville jeg bede banken om at løfte de sidste 35.000 kr. Men sagen er selvfølgel­ig den, at banken ofte siger, at

man kun har lov til at låne for et vist beløb, lyder det fra Niels Grøftehaug­e.

Bilpriser.dk har udarbejdet flere analyser, som kan hentes på sitet bilpriser.dk, og hvor man kan se eksempler på flere bilmodelle­r, og hvad man skal vaere opmaerksom på.

De fleste, som kører i mikrobiler­ne, er for det mestené´ person ombord

 ??  ?? Udvalget af let brugte minibiler med et par år på bagen er paent. Du kan finde fine eksemplare­r af for eks. Opel Corsa, Ford Fiesta Peugeot 208 omkring 100.000-110.000 kr. Skoda a Fabia og VW Polo holder brugtprise­n bedre og er dermed ikke så staerke...
Udvalget af let brugte minibiler med et par år på bagen er paent. Du kan finde fine eksemplare­r af for eks. Opel Corsa, Ford Fiesta Peugeot 208 omkring 100.000-110.000 kr. Skoda a Fabia og VW Polo holder brugtprise­n bedre og er dermed ikke så staerke...
 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ??
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT
 ?? FOTO: OPEL ?? Eller hvad med en Opel Corsa med 39.000 km kørsel til105.000 kr?
FOTO: OPEL Eller hvad med en Opel Corsa med 39.000 km kørsel til105.000 kr?
 ?? FOTO: CITROËN ?? En Citroën C3, der har kørt 22.000 km, kan fås for 115.000 kr.
FOTO: CITROËN En Citroën C3, der har kørt 22.000 km, kan fås for 115.000 kr.
 ?? FOTO: JENS OVERGAARD ?? Du kan få en Renault Clio fra 2016 til godt 110.000 kr.
FOTO: JENS OVERGAARD Du kan få en Renault Clio fra 2016 til godt 110.000 kr.
 ?? FOTO: PEUGEOT ?? En mulighed er også en Peugeot 208 fra 2016 med 10.000 kørte km .
FOTO: PEUGEOT En mulighed er også en Peugeot 208 fra 2016 med 10.000 kørte km .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark