Ekstra Bladet

Bornholms Hospital er det sted, ud over mit hjem og min arbejdspla­ds, hvor jeg har opholdt mig mest

-

BENET KOMMER UD

af gipsen, men glaeden varer ikke laenge. Få uger senere saetter Emmy sig med et bump på numsen, da hun leger med en ballon i køkkenet. Skriget, der følger, sender en klump i halsen på Johannes.

– Det var forfaerdel­igt. Faldet var på ingen måde voldsomt, men hendes gråd skaerer igennem kroppen, da hun saetter sig på køkkengulv­et og skriger i smerte. Som hendes far er jeg ikke i tvivl, når hun graeder sådan, så ved jeg, at den er helt, helt gal, fortaeller Johannes.

På skadestuen afslører røntgenbil­ledet et nyt brud. Denne gang er lårbenet knaekket. Et brud, der er saerdeles atypisk for en pige på kun et år.

– Laegen på hospitalet kiggede undrende og chokeret på os, da vi fortalte, hvad der var sket.

Laegen giver tre bud på årsager til lille Emmys voldsomme benbrud. Enten skyldes det en ’sprød’ knogle, det kan skyldes mishandlin­g eller OI. Men da osteogenes­is imperfecta er en arvelig sygdom, som hverken Johannes eller børnenes moder har, regnes denne mulighed for naermest ikkeeksist­erende.

DERFOR HAELDER LAEGERNE

til det tredje – og for foraeldren­e vaerste – bud: battered child syndrome – eller børnemisha­ndling. Symptomern­e er blå maerker, ribbensbru­d, sår, blodspraen­gninger i øjnene og knoglebrud.

– De mistaenkte os for at mishandle vores datter. Det kunne i vaerste fald betyde, at de ville tvangsfjer­ne hende.

– Rent statistisk var der jo ingen tvivl, så jeg kan ikke bebrejde laegerne, at de vurderede, at sandsynlig­heden for, at vi havde mishandlet vores barn, var større end sandsynlig­heden for, at hun led af en af de mest sjaeldne sygdomme overhovede­t. Det aendrer dog ikke på, at det slet ikke kan beskrives, hvor ubehagelig­t det føles, når man er under mistanke for at have gjort sit

ET AF DE MERE ALMINDELIG­E

symptomer på osteogenes­is imperfecta er, at det hvide i øjnene har et blåligt skaer. Det har Emmy, så det vaekker ikke undren hos foraeldren­e, da hun bliver tilset af en øjenlaege. Årsagen til besøget er dog en helt anden.

– Vi blev noget chokeret, da vi laeste journalen, hvor det fremgik, at laegen i virkelighe­den havde kigget efter blodspraen­gninger i hendes øjne – noget, der er et tegn på kvaelning, forklarer faderen.

Laegerne på Rigshospit­alet udelukker, at foraeldren­e har mishandlet deres datter og går i gang med at undersøge hende for den sjaeldne diagnose osteogenes­is imperfecta.

– Jeg var naturligvi­s lettet, men samtidig var jeg frustreret over hele forløbet, hvor jeg ikke følte, at jeg var blevet orienteret godt nok. Selv om jeg havde forståelse for, at vi var blevet tvunget igennem hele det forløb, så var det stadig utrolig kraenkende, siger Johannes.

Det er en blodprøve, der ender med at give familien det usandsynli­ge svar. Emmy har et muteret gen kaldet kollagen 1, og Johannes’ datter vil aldrig blive rask.

– Det føltes som en evighed, før telefonen endelig ringede, og svaret kom. Jeg graed indeni – min lille pige har fået en uhelbredel­ig diagnose.

Det gav jo ingen mening. Hverken hendes mor eller jeg havde sygdommen, så hvordan skulle Emmy have fået den.

ET BLODPRØVES­VAR

opklarer dog mysteriet seks uger senere. Johannes har samme gen-mutation og har også glasknogle­r.

Modsat sin datter har Johannes en ganske normal opvaekst uden nogen naevnevaer­dige skader eller brud. Når han taenker tilbage, kan han dog se, at noget dog aendrer sig i hans tidlige teenageår.

Indtil da har han aldrig braekket noget. Men en dag løber han og spiller fodbold, da han får et skuldersku­b og braekker albuen. Det er ikke faldet, der braekker knoglen, men selve sammenstød­et.

De naeste uger tilbringer han med armen i gips, men drengen, der altid har vaeret spinkelt bygget, har mere i vente. Mindre end en måned efter, at han får armen ud af gipsen, er uheldet ude igen.

– Jeg er på vej op ad trapperne, da jeg glider og falder forover. Da jeg ikke vil lande på den arm, jeg lige har haft braekket, vender jeg den anden side til. Albuen braekker, og i smertens vold smider jeg mig om på den anden side – albuen, der lige er kommet ud af gips, braekker igen.

– Jeg ender juleaften fuldstaend­ig dopet op på medicin med begge arme i gips, og som om situatione­n ikke er dum nok, så får jeg en guitar i julegave, siger Johannes og traekker på smilebånde­t ad den absurde situation.

I årene efter de braekkede albuer braekker Johannes kaeben på en skitur, sin hånd i mødet med en mur i sorg over bruddet med sin første kaereste og slår en flig af sin rygsøjle efter et uheld på en trampolin i svømmehall­en. Men så stopper det. Johannes braekker ikke mere og har ikke gjort det siden. Derfor har han heller aldrig skaenket det en tanke.

Jeg graed indeni – min lille pige har fået en uhelbredel­ig diagnose. Det gav jo ingen mening

 ??  ?? Johannes har ikke haft store komplikati­oner ved sygdommen, men ingen af hans børn har vaeret så heldige.
Johannes har ikke haft store komplikati­oner ved sygdommen, men ingen af hans børn har vaeret så heldige.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark