Ekstra Bladet

EN MILLION HAR ONDT I MAVEN

IRRITABEL TYKTARM ER EN LANDEPLAGE: Laes, hvordan du spotter symptomern­e og kommer problemet til livs

- NINA AHRENKIEL na@eb.dk

Er du ofte oppustet og har ondt i maven? Eller føler du ikke, at du kommer af med alt, når du har vaeret på toilettet?

Så kan det vaere, at du – ligesom 10-20 procent af befolkning­en – lider af irritabel tyktarm.

Kamuflered­e symptomer

– Jeg oplever ofte, at folk kommer til mig med de her problemer. De mennesker, jeg møder, er påvirket af deres tilstand og graeder ofte, fordi det simpelt hen praeger deres hverdag sådan, fortaeller mave- og tarmdiaeti­st Mette Borre.

Irritabel tyktarm er en tilstand, hvor der er en forstyrret bevaegelse i tarmen. Sygdommen viser sig ofte i en raekke symptomer, som i større eller mindre grad kan minde om helt almindelig­e måder, som vores krop fra tid til anden opfører sig på. Derfor kan det også vaere svaert at vide, hvornår man skal gå til laegen.

– Symptomern­e skal have stået på igennem måneder. Man siger minimum en dag pr. uge de sidste tre måneder. Og så skal man have mindst to ud af tre af følgende punkter, før man kan sige, at man lider af irritabel tyktarm: aendring af afføringsh­yppighed, aendring af afføringsf­orm og konsistens – og ubehag i forbindels­e med toiletbesø­g. Enten skal det gå staerkt, eller også føler folk ikke, at de kommer af med det, de skal, siger Mette Borre.

En ny kur, Low Fodmap, vinder frem i disse år og kan hjaelpe med at komme problemet til livs. Men der er også skepsis i forhold til kuren.

– Det er ikke nogen helbredend­e kur, og man bliver ikke symptomfri af den, siger Klaus Krogh, der er professor på Aarhus Universite­tshospital med speciale inden for medicinsk gastroente­rologi.

Laes mere på naeste side om overlaege Klaus Kroghs kritik af kuren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark