Ekstra Bladet

Ny kur vinder frem

KAN DULME MAVEN: Fodmap-kuren er populaer, men vandene er delte i forhold til, hvor godt den virker

- PR-FOTO

Det er blandt andet fødevarer som løg, rugbrød og blomkål, som man skal gå uden om, hvis man følger en Low Fodmap-diet.

En ny kur vinder frem i Danmark og resten af verden, som muligvis kan afhjaelpe symptomern­e ved irritabel tyktarm.

Low Fodmap-diet mindsker tilførslen af bestemte fødevarer, der indeholder kulhydrate­r, der bliver nedbrudt i tyktarmen, hvor bakterier danner luft og gasser. Og ved at gøre det kan man reducere bakteriern­e i tarmen, og komme symptomern­e til livs.

– Nede i en irriteret tyktarm danner bakteriern­e utrolig meget luft – lidt ligesom en gaerdej, som du saetter til at haeve, ved at putte nogle bestemte ingrediens­er i. Vi ved fra australske undersøgel­ser,

at det er nogle bestemte fødevarer, der danner alt det luft, så på den måde kan vi, ved at mindske tilførslen af de bestemte fødevarer, reducere bakteriern­e nede i tarmen og dermed gasserne, fortaeller Mette Borre og fortsaette­r:

– Fødevarern­e er ikke usunde for 80 procent af befolkning­en, men dem med følsomme tarme reagerer altså på dem.

Debatteret kur

Low Fodmap-diaeten har delt vandene her i Danmark, hvor der er uenighed blandt laeger om, hvorvidt kuren virker. Studierne, der er lavet i Australien, har vist, at kuren virker, men studierne er blevet kritiseret for at vaere for små.

– Det er ikke nogen helbredend­e kur, og man bliver ikke symptomfri af den, siger Klaus Krogh, der er professor på Aarhus Universite­tshospital med speciale inden for medicinsk gastroente­rologi.

Til gengaeld mener han, at kuren kan lindre symptomern­e hos nogle patienter –

oftest dem, der har symptomer som diarré og oppustethe­d. Han mener desuden, at kuren ofte kan hjaelpe andre patientgru­pper, der har samme symptomer som ved irritabel tyktarm.

– Der er naesten gået religion i det. Nogle synes, det er fantastisk, og nogle tror ikke på, at det virker. Jeg er lidt midt imellem, siger Klaus Krogh.

Hvis man har symptomern­e på irritabel tyktarm, skal man først kigge sin livsstil efter i sømmene, og hvis det ikke virker, vil naeste skridt vaere at kigge på de enkelte ting, som man spiser.

Gode råd fra diaetisten

Hvis man har en mild form for irriteret tyktarm, hvor det kan virke drastisk at gå på en decideret kur, så har mave- og tarmdiaeti­st Mette Borre nogle gode råd til, hvad man kan gøre for at lindre symptomern­e.

– Noget af det vigtigste, hvis man oplever irriteret tyktarm, er at give sig tid til at gå på toilettet, fortaeller Mette Borre.

Tarmen sover nemlig om

natten, men vågner sammen med os om morgenen. Derfor er det isaer vigtigt, at man giver sig tid til at gå på toilettet om morgenen.

– Tarmen starter i munden og slutter i den anden ende. Derfor kan man også tit få gang i tarmen om morgenen ved at spise noget, fordi det saetter tarmen i bevaegelse. Derfor vil jeg anbefale at drikke og spise om morgenen og så give sig tid til at gå på toilettet i stedet for at drøne på arbejde.

Ved ikke hvorfor

Der er naesten gået religion i det. Nogle synes, det er fantastisk, og nogle tror ikke på, at det virker. Jeg er lidt midt imellem

Derudover kan det også vaere en god idé med en god nats søvn og fysisk aktivitet, fordi det får tarmen i bevaegelse og skubber indholdet rundt.

– Det her er ting, som man kan afhjaelpe irritabel tyktarm med, men det er ikke årsagen til, at det er opstået. Vi ved ikke, hvorfor tyktarmen er blevet irriteret, men noget tyder på, at folk med irritabel tyktarm har et aendret bevaegelse­smønster i deres tarme, fortaeller Mette Borre. Avocado, løg, hvidløg, svampe, bønner, aerter, blomkål

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark