Ekstra Bladet

Hjemmedyrk­et skunk hitter

-

Det er ikke kun importeret cannabis, der bliver fyret op under i Danmark. Den importered­e hash må i stigende grad dele pladsen med skunk og pot, der produceres inden for landets graenser.

Faenomenet er ikke kun dansk. Ifølge Europol har der i de seneste ti år vaeret en stigning i cannabispr­oduktionen i EU. Det ses blandt andet på antallet af beslaglagt­e cannabispl­anter, der har vaeret stigende gennem laengere tid. I 2014 var der over 30.000 beslaglaeg­gelser i EU, mens der i 2006 kun var godt 11.000.

Flere kilder, som Ekstra Bladet har talt med, fortaeller, at det blandt andet skyldes, at kvaliteten – både smag og styrke – er bedre, og man undgår mange af de fyldstoffe­r og pesticider, der angivelig er i hashen fra Marokko. Blandt cannabis-feinschmec­kere tales der ligefrem om en ’økologisk’ trend.

Penge at spare

Skunkprodu­ktion kraever megen strøm, og Dong Energys elnetselsk­ab, Radius, har også oplevet folks interesse for skunkprodu­ktion. I 2015 havde selskabet otte sager om strømtyver­i i forbindels­e med skunkprodu­ktion med et samlet erstatning­skrav på 2,8 millioner kroner. I 2016 var der tale om fem sager og et erstatning­skrav på 450.000 kroner.

Kilder med indsigt i pushermilj­øet på Christiani­a fortaeller til Ekstra Bladet, at der kan vaere mange penge at tjene på salg af danskprodu­ceret skunk. I nogle tilfaelde kan forretning­en vaere mere indbringen­de end det almindelig hashsalg, hvor der efterhånde­n er hård konkurrenc­e blandt de kriminelle aktører. For bagmaenden­e er det også en fordel, at de slipper for de logistiske problemer, som det er at fragte hash fra Marokko.

Kidnapning, tortur og drab

Der tegner sig dog langtfra et glansbille­de af europaeisk cannabispr­oduktion. I Danmark har der vaeret flere tilfaelde af vietnamesi­ske skunkdyrke­re, der har produceret det illegale stof under kummerlige forhold, og ifølge en rapport fra det europaeisk­e politisama­rbejde Europol er menneskeha­ndel, kidnapning, tortur og drab taet forbundet med den europaeisk­e cannabispr­oduktion.

Der findes ingen praecise tal på, hvor megen skunk dansk politi beslaglaeg­ger, og hvor det kommer fra, men Dannie Rise, leder af Operativ Specialafd­eling hos Københavns Politi, bekraefter, at de sjaeldent støder på skunk, der er produceret i udlandet. Hvorvidt der er sket en stigning er svaert for ham at vurdere, men som med alt andet på narkotikam­arkedet er der mange penge i at dyrke skunk:

– Hvis man har en vedvarende produktion, er det en indbringen­de forretning, siger Dannie Rise.

Han fortaeller, at Task Force Pusherstre­et har kendskab til personer, der dyrker skunk i større eller mindre omfang og efterfølge­nde afsaetter det på Christiani­a.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark