Ekstra Bladet

URO HOS RENAULT Polsk ulykkesfug­l kan stjaele F1-saede

Tidligere Formel 1-vinder er på vej tilbage mere end seks år efter voldsom ulykke

- PETER BAGGE pba@eb.dk

Der gik naesten en time, inden Robert Kubica var blevet befriet og kommet ud af den smadrede Skoda. Der er ellers dømt sommerferi­e efter søndagens Formel 1-løb i Budapest, men Kevin Magnussens tidligere makker, briten Jolyon Palmer, bør tirsdag nok taende computeren og tjekke andendagen af den officielle test på Hungarorin­g.

Her vil polakken Robert Kubica, efter et meget langt tilløb, for alvor vende tilbage til Renault og Formel 1.

Det er mere end seks år siden, at en alvorlig ulykke i et mindre italiensk rally kunne vaere blevet punktum for en ellers flot, men dramatisk karriere i motorsport­ens kongeklass­e.

Utilfredsh­ed

Nu kan den 32-årige polak måske vaere tilbage i raeset allerede i Spa i Belgien om godt en måned, selv om Renaults direktør, Cyril Abiteboul, har meldt ud, at testen er med henblik på naeste saeson.

Utilfredsh­ed med den pointløse Jolyon Palmer er så stor, at flere medier vil vide, at Robert Kubica med 76 løb på cv’et, deriblandt en sejr i Montreal 2008, straks vil komme i spil, hvis han naeste tirsdag i Renault-raceren vil køre bedre omgangstid­er end Jolyon Palmer og måske førstekøre­r, tyske Nico Hülkenberg.

Robert Kubica var tilknyttet Renault, da han i en Skoda Robert Kubica er tilbage hos Renault mere end seks år efter, at en rallyulykk­e var ved at stoppe hans karriere. Fabia ramte ind i en kirkegårds­mur, og der gik naesten en time, før polakken var blevet befriet fra den smadrede rallybil.

Mest for sjov

I en helikopter blev han fløjet til et hospital naer den store havneby Savona i Norditalie­n, hvor han gennemgik en ni timer lang operation, hvor han bl.a. fik amputeret

noget af den ene underarm.

Efter at have kørt rally i nogle år mest for sjov dukkede Robert Kubica op, da sportsvogn­sklassen efter det sidste VM-løb i Bahrain i november havde to testdage.

Det var det lille upåagtede LMP1-team ByKolles med den tidligere Formel 1-teammanage­r Colin Kolles som boss, som gav ham muligheden, og Robert Kubica kørte ved den lejlighed hurtigere end teamets egne VM-kørere, så ByKolles var klar til at give ham chancen i årets 24timers løb i Le Mans.

Et eller andet gik galt i forbindels­e med sportsvogn­enes officielle test forud saeson i Monza, hvor Robert Kubica aldrig kom ud at køre og bagefter meddelte via de sociale medier, at han ikke ville køre for ByKolles.

Kort efter deltog han i en test i den nye elektriske Formula E-klasse på Donington Park i Storbritan­nien, og det var med henblik på at køre weekendens løb i New York.

Et løb, som foregik uden polakken, som siden har vaeret ude at køre Formel 1 i en fire år gammel Lotus på Circuit Ricardo Tormo uden for Valencia i Spanien.

Fantastisk historie

– Nu vil vi se, om han kan gøre det lige så godt i den nye Renault-racer, og vurdere, om der er grundlag for at genoptage samarbejde­t, siger Cyril Abiteboul forud på en test med en måske skjult dagsorden.

Et comeback til polakken vil vaere en fantastisk historie af samme kaliber, som da han i en BMW-Sauber vandt i Montreal et år efter, at han på den samme bane omkring det tidligere olympiske rostadion havde vaeret døden naer i et voldsomt crash.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark