Ekstra Bladet

KENDTE LOKKER

MISBRUGSCE­NTER SLÅR ALARM: Center for Ludomani advarer mod, at kendisser medvirker i reklamer for spil

- NICK STURM nick@eb.dk

– Få traenet spillemusk­lerne med Jacob og Annette på Fitnessaut­omaten.

Sådan lyder det fra speakeren i en ny reklame lavet af online spiludbyde­ren Rød25.

Jacob Haugaard og Annette Heick medvirker i flere af firmaets reklamer for spil. Og de er langtfra alene. Lige nu arbejder også komiker Uffe Holm for mobilkasin­oet Leovegas, mens Brian Laudrup reklamerer for Unibet og Pilou Asbaek for Bet365.

Alskens firmaer, der beskaeftig­er sig med hasardspil, har kendte som frontfigur­er i håbet om at få flere kunder i butikken, men når virksomhed­erne betaler kendisser klaekkelig­e summer for at agere reklamefig­urer, er det på bekostning af isaer unge maend, der kan ende som forgaelded­e ludomaner.

Det mener Michael Bay, der er centerlede­r i Center for Ludomani:

– Kendiseffe­kten er med til at legitimere, at de her spil er sjov, skaeg og underholdn­ing, men der er en bagside af medaljen, der sjaeldent bliver talt om.

Michael Bay har i årevis beskaeftig­et sig med ludomani og kender til misbrugets konsekvens­er for de ramte så vel som de pårørende.

Han fortaeller, at øget markedsfør­ing har en beviselig effekt på ludomaner og tidligere ludomaner.

– Forskning peger på, at hvis man er ude i misbrug eller har haft et misbrug, har det en betydning, og hvis et kendt navn traeder frem og siger noget om spil, lokker det.

Ingen moralske skrupler

Annette Heick, der optraeder i tv-reklamer for spiludbyde­ren Rød25, kan dog ikke se, der skulle vaere noget galt i, at hun medvirker i en reklame for spil. Det er blot endnu en arbejdsopg­ave, lyder det.

– Jeg er simpelt hen så liberal. Jeg kan slet ikke se, at det skulle vaere problemati­sk. Det er jo frit og lovligt. Så må du jo heller ikke reklamere for alkohol, og så er der mange ting, man ikke må reklamere for.

Annette Heick mener, at det er politikern­es ansvar at sikre, at spilleglad­e danskere ikke bliver misbrugere:

– Det skal man tage op på et politisk plan. Jeg har ingen moralske skrupler i den forbindels­e.

Har det fint med det

Jacob Haugaard mener heller ikke, det er forkert, at han toner frem på skaermen som en af Rød25’s kendisser.

Komikeren har selv levet et liv som misbruger af alkohol, og hans erfaringer siger, at man ikke kan gøre noget for at forhindre et misbrug.

– Det, de ikke siger, er, at ludomani og alkoholism­e er uhelbredel­igt. Man kan ingenting gøre. Jeg drikker ikke i dag, fordi jeg er blevet religiøs. Det samme gaelder for dem, der ikke spiller laengere.

– I et samfund som dette synes jeg ikke, at der er noget galt i det. Hvis der virkelig var et problem, ville man forbyde det, siger han.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at at få en kommentar fra Brian Laudrup. Uffe Holm ønskede ikke at medvirke. Unibet, Bet365 og Leovegas har enten ikke svaret på Ekstra Bladets henvendels­e eller ønskede ikke at udtale sig.

Jeg er simpelt hen så liberal. Jeg kan slet ikke se, at det skulle vaere problemati­sk. Det er jo frit og lovligt

 ??  ?? Brian Laudrup reklamerer Unibet. for
Brian Laudrup reklamerer Unibet. for
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Claus Elgaard mener, at problemet er større, end de fleste regner med.
FOTO: ALL OVER PRESS Claus Elgaard mener, at problemet er større, end de fleste regner med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark