Ekstra Bladet

Kan Sana blive vaert på TV Avisen?

- Fødselsdag­somtaler Det er vildt Her taler de om de Jeg forklarede hende

i aviserne kan vaere rasende kedelige, men i går var der en god en i Jyllands-Posten.

Journalist og forhenvaer­ende leder af TV2’s nyhedsafde­ling i København Alice Vestergaar­d fylder 80 i dag, og der er en del perspektiv i at laese om hendes karrierefo­rløb.

Vestergaar­d skrev nemlig dansk mediehisto­rie, da hun i november 1963 laeste nyhederne op i Radioavise­n som den første kvinde nogen sinde. I 1965 rykkede hun til TV Avisen, hvor hun blev den første kvindelige vaert.

Hun fortaeller til Jyllands-Posten, at mange mente, at man ikke kunne saette ’et kvindemenn­eske’ til at praesenter­e nyheder om alvorlige ting som krig. Og da slet ikke en kvinde, som talte jysk.

Han understreg­ede, at hans kone ikke føler, det er undertrykk­ende at gå med tørklaede

at det ikke er laengere siden, at tankegange­n var sådan. Da jeg laeste det, så jeg tidligere journalist på Ekstra Bladet, nuvaerende freelancer­eporter Thea Pedersen for mig med hjelm og skudsikker vest rapportere fra det krigshaerg­ede Mosul. På en måde følger hun direkte i sporet efter den første kvindelige nyhedsopla­eser.

Kunne man forestille sig en ung, tørklaedek­laedt muslimsk kvinde som karakteren Sana fra den norske tv-serie ’Skam’ laese nyheder op i TV Avisen i fremtiden?

Jeg kom til at taenke på det, fordi jeg lige har hørt seneste version af radioprogr­ammet ’Koranskole­n på P1’, hvor min kollega Poul Madsen er på skolebaenk­en hos Waseem Hussain, der er formand for Dansk Islamisk Center og faengselsi­mam.

fordomme, som vi danskere har i forhold til det, der er nyt for os. Poul fik lejlighed til at spørge Hussain direkte, om han ville elske sin kone lige så højt, hvis hun ikke gik med tørklaede. Imamen svarede bl.a., at han ikke ville bryde sig om, at hans kone ikke gik lige så meget op i religion som han selv. Han understreg­ede, at hans kone ikke føler, det er undertrykk­ende at gå med tørklaede. Ligesom hans niece, der i modsaetnin­g til sin mor har valgt at gå med tørklaede, ikke føler sig undertrykt.

Mit teoretiske spørgsmål om en Sanatype på TV Avisen har naturligvi­s flere lag end det ligestilli­ngsmaessig­e. Man kan meget vel argumenter­e for, at synlige religiøse symboler ikke hører hjemme hos vaerter i nyhedsudse­ndelser, hvor objektivit­et er i højsaedet. Men det er et interessan­t tankeekspe­riment, og med Alice Vestergaar­ds historie i baghovedet skal man ikke afvise, at tingene kan aendre sig.

I den forløbne uge lykkedes det mig f.eks. at skubbe en lille smule ved holdningen hos en svensk feminist, som havde svaert ved at se det positive i Ekstra Bladets Side 9-pige som faenomen.

om den fest, der altid er forbundet med Side 9-pigerne. Og så sagde jeg til hende, at jeg nødig vil blande mig i andre kvinders frie valg. Og at jeg mere end én gang har mødt et tilsynelad­ende velmenende menneske, som i sin iver efter at ’beskytte’ de stakkels Side 9piger kom til at afsløre, at vedkommend­e faktisk anser de samme piger for pr. definition at vaere ubegavede og ude af stand til selv at tage en beslutning.

Min svenske veninde er ikke sådan et menneske, og mine argumenter fik hende til at genovervej­e sin position i forhold til en letpåklaed­t kvinde i en avis.

Tillykke med fødselsdag­en, Alice Vestergaar­d. Og tak, fordi du rokkede ved fordommene dengang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark