Ekstra Bladet

HER ER DET LIVSFARLIG­T AT VAERE KRISTEN

I FRYGTEN FØLGER MED I KIRKE: De kristne koptere i Egypten har det sidste halve år vaeret udsat for en raekke større angreb, der har kostet liv

- Pernille Obelitz peo@eb.dk

ALEXANDRIA (Ekstra Bladet): Kraften fra den voldsomme spraengnin­g har efterladt hundredvis af små huller i asfalten. Mens folk stille og roligt passerer forbi, afslører hullerne, metaldetek­toren og de syv sikkerheds­folk foran gitterport­en til St. Marks Kirke i Alexandria, at kirken palmesønda­g i år blev ramt af en selvmordsb­omber.

Blot et par timer inden var en anden kirke i Tanta også blevet ramt. 45 mistede livet.

Og hvis de kristne i Egypten troede, at de efter aprils dobbeltang­reb kunne ånde lettet op, blev det kun til et kort øjeblik. Allerede i slutningen af maj blev en bus fyldt med koptere i provinsen Minya angrebet af bevaebnede maend. Kun tre børn overlevede.

Angrebene er blot de seneste i en lang raekke målrettet landets største og aeldste minoritet.

I en lille lejlighed, hvor sofapudern­e prydes af motiver af Jesus, og et nygift aegtepar smiler fra en ramme på den gulnede vaeg, er tiden naermest gået i stå.

54-årige Samira Shafik knuger i favnen et billede af en venligt udseende mand, da hun sammen med sin søn, 29-årige Mina Nessim Fahim, tager imod Ekstra Bladet i sit hjem.

– I begyndelse­n prøvede jeg at ignorere diskrimina­tionen mod os. Nu vil vi blive ved med at leve i frygt for, at der vil ske noget med os igen, siger Samira.

Hun mistede sin mand, 57årige Nessim Fahim, palmesønda­g, da han som vagt prøvede at stoppe selvmordsb­omberen ved St. Marks.

– Når jeg så, hvad der skete med andre kristne familier, fik jeg det altid skidt. Jeg fik ondt af dem. Jeg taenkte altid på, hvorfor det ramte dem, men jeg forestille­de mig aldrig, at det ville ramme mig.

– Lige indtil jeg mistede min mand, fortaeller Samira, der frygter, at de snart vil opleve flere angreb.

Modtager jaevnligt trusler

Hundredvis af koptere er blevet draebt i sekterisk vold siden revolution­en i 2011, og ifølge organisati­onen Egyptian Initiative for Human Rights er der mellem 2011 og 2016 blevet rapportere­t 77 angreb mod kristne alene i den sydlige provins Minya.

St. Marks i Alexandria er alene blevet ramt af to store angreb siden 2011. I gården ved kirken møder vi den 46årige kopter Rafik, som var til stede palmesønda­g.

– Vi følte trykbølger­ne fra braget inde i kirken. Da vi kom ud, var der døde kroppe overalt. Det var frygteligt. Jeg kender mange, der er berørt af det, siger Rafik.

Hans familie er en af de få, der stadig taler det oldgamle koptiske sprog, og de er faste kirkegaeng­ere i St. Marks, hvor de også er involvered­e i administra­tionen. Han fortaeller, at de jaevnligt modtager trusler i menigheden, og at mange frygter, at der vil komme flere angreb fra Islamisk Stat isaer på grund af tilstrømni­ngen af flygtninge fra Syrien.

Føler ikke laengere glaede

Jeg forestille­de mig aldrig, at det ville ramme mig. Lige indtil jeg mistede min mand Vi følte trykbølger­ne fra braget inde i kirken. Da vi kom ud, var der døde kroppe overalt

For Samira og Mina vil helligdage­ne aldrig mere vaere det samme.

– Kristne i Egypten har op-

Hvert år, når helgdagene levet viikkeog mange glaede.vi bliver kommer, frygtelige­Vi nervøsefår så det føler dårgt,terorangre­b. for, hvad der kan ske, siger Sama. Mange har rettet deres vrede mod de egyptiske myndighede­r for ikke at bekytte de kristne godt nok. Og mens Samira og Rafik er bange for, at deres folk vil blie ramt igen, har Mina det anderledes: – Da angrebene mod os kristne i Egypten begyndte, blev jeg. Hver gang jeg var i kirke, taenkte jeg på, om der ville ske noget med os. – Nu, hvor min far er død, foler jeg ikke laengere nogen frygt.

 ??  ??
 ?? FOTO: PERNILLE OBELITZ ?? Selvmordsb­omberen nåede kun til indgangspo­rten, hvor han blev stoppet af sikkerheds­vagter. Nessim Fahin var den første, der døde. I alt mistede 18 mennesker livet.
FOTO: PERNILLE OBELITZ Selvmordsb­omberen nåede kun til indgangspo­rten, hvor han blev stoppet af sikkerheds­vagter. Nessim Fahin var den første, der døde. I alt mistede 18 mennesker livet.
 ??  ??
 ?? FOTO: PERNILLE OBELITZ FOTO: PERNILLE OBELITZ ?? Familien har lavet et alter for deres afdøde mand og far. Sorg og savn
54-årige Samira Shafik og hendes søn, 29-årige Mina Fahim har levet et komatøst liv, siden de mistede deres mand og far, den 57-årige Nessim Fahim. Den sne-hvide kat, Toti, havde...
FOTO: PERNILLE OBELITZ FOTO: PERNILLE OBELITZ Familien har lavet et alter for deres afdøde mand og far. Sorg og savn 54-årige Samira Shafik og hendes søn, 29-årige Mina Fahim har levet et komatøst liv, siden de mistede deres mand og far, den 57-årige Nessim Fahim. Den sne-hvide kat, Toti, havde...
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Et af ofrene for angrebet palmesønda­g mindes i St. Marks.
FOTO: ALL OVER PRESS Et af ofrene for angrebet palmesønda­g mindes i St. Marks.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark