Ekstra Bladet

Agnus castus

-

med det, der hedder agnus castus, siger gynaekolog­en.

er et homøopatis­k laegemidde­l baseret på en busk ved navn kyskhedstr­ae, også kaldet munkepeber, da plantens baer ligner og smager lidt som peberkorn, når de tørres. Det siges, at buskens baer tidligere blev brugt af munke, fordi de skulle kunne daempe maendenes kønsdrift. I dag bruges planten dog primaert mod hormonelle gener blandt kvinder, herunder PMS.

– Det findes både som dråber og piller og kan købes i helsekostf­orretninge­r. Det menes, at det aendrer en lille smule i hormonbala­ncen, og det virker på nogle, men ikke på alle, siger gynaekolog­en.

Bliver man meget psykisk påvirket op til menstruati­onen, kan man også prøve med

i form af SSRI-praeparate­r. Når man tager det imod PMS, er det i meget små doser, og det kan vaere effektivt, fortaeller Christine Felding.

– Man tager det kun i den periode, hvor det skal virke. Det vil sige fra aegløsning­en og frem

medicin antidepres­siv

til menstruati­onens start. Og man tager det i en relativt lille dosis på omkring to et halvt miligram dagligt, tilføjer hun.

Har man smerter, kan en mod mave og underliv lindre som en naturlig løsning eller et godt supplement til smertestil­lende medicin. Under menstruati­onen traekker livmoderen sig sammen for at afstøde slimhinde, og det er det, der udløser smerterne. Varmen hjaelper omvendt musklerne til at slappe af. Hvis man ikke har alt for ondt, kan

desuden vaere en god måde at daempe smerterne på. Når vi traener, frigives der nemlig endorfiner, som har en smertelind­rende effekt. Som en ekstra gevinst er de også gode for humøret, så her kan man muligvis bedre flere af symptomern­e på PMS.

kan ligeledes vaere en effektiv smertestil­ler. Ligesom ved motionen frigives der også endorfiner under orgasmen. Så kan man som partner se, at kvinden har gener på grund af PMS, så er det bare ind på lagnerne. Og huske at gøre sig umage.

motion Sex varmedunk moderat

I langt de fleste tilfaelde er PMS en tilstand, som er ganske ufarlig, men der findes enkelte eksempler på, at PMS-ramte kvinder er blevet så påvirkede af tilstanden, at de har gjort ekstreme ting.

– Der er nogle få, der kan få det rigtig slemt. Det er dem, der i vaerste fald ville kunne begå et eller andet kriminelt. Det kan vaere decideret farligt. Der er jo kvinder, som har myrdet nogen af den grund, siger gynaekolog Christine Felding. Herhjemme har vi ikke haft sådanne tilfaelde, men blandt andet i England har der vaeret flere opsigtsvae­kkende sager, hvor PMS er blevet brugt som forsvar i strafferet­lige sager. Her er det lykkedes en forsvarsad­vokat at få nedsat en straf eller helt frikendt den tiltalte. Og der er sågar kvinder, som af denne grund har undgået faengselss­traf efter at have begået mord.

I 1980 kom den 36-årige Christine English op at skaendes med sin gifte elsker. Diskussion­en endte med, at hun kørte sin bil ind i ham og smadrede ham op mod en lygtepael, hvorefter han afgik ved døden. Kvinden blev imidlertid aldrig faengslet trods en dom for manddrab. I stedet fik hun frakendt sit kørekort og fik ellers lov til at gå fri. I retten vidnede flere laeger om, at Christine English led af en ekstrem grad af PMS, og eftersom English fik sin menstruati­on få timer efter mordet, herskede der ingen tvivl om, hvor hun var i sin cyklus. Rettens konklusion­en blev derfor, at hun handlede under 'helt exceptione­lle omstaendig­heder', da hun draebte sin elsker.

Året efter draebte den 29-årige Sandie Craddock fra England sin kollega på arbejdet efter en diskussion. Under den efterfølge­nde retssag brugte forsvarere­n kvindens tendens til PMS som en del af sin argumentat­ion. Sandie Craddock havde i forvejen en lang raekke andre forbrydels­er bag sig. Over 30 gange var hun blevet anholdt for blandt andet brandstift­else, tyveri og overfald. Det viste sig imidlertid, at forbrydels­erne typisk var blevet begået inden for den samme periode i hendes cyklus. Mordsagen endte derfor med, at hun blev kendt skyldig, men undgik faengselss­traf under forudsaetn­ing af, at hun påbegyndte behandling med progestero­n.

 ?? FOTO: MADS WINTHER ?? Gynaekolog Christine Felding giver gode råd til at lindre smerter og ubehag i forbindels­e med menstruati­on.
FOTO: MADS WINTHER Gynaekolog Christine Felding giver gode råd til at lindre smerter og ubehag i forbindels­e med menstruati­on.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark