Ekstra Bladet

Nordens Bonnie og Clyde

- Stes@eb.dk

I Norden er der heldigvis langt mellem forbryderp­ar med mord på samvittigh­eden, men i 1988 var der faktisk en mand og en kvinde, hvis forbrydels­er i en vis udstraekni­ng kunne måle sig med Bonnie og Clyde – om end den kvindelige halvdel af parret ikke spillede helt så stor en rolle som Bonnie Parker.

Den 22-årige finne Marita Routalammi og hendes kaereste, den 23årige Juha Valjakkala, var i forvejen kendt for at stjaele og bedrage sig vej gennem både Danmark, Norge og Sverige, men det hele kulminered­e, da de stjal en bar necykel naer en kirkegård i den svenske by Åmsele.

En 15-årig dreng overvaered­e tyveriet og fik fat i sin far, der ikke lod tyveriet gå upåtalt hen. Konfrontat­ionen endte med, at Juha Valjakkala skuddraebt­e både far og søn med et oversavet jagtgevaer. Efterfølge­nde blev også familiens mor draebt med slag og knivstik, da hun forsøgte at flygte fra gerningsst­edet.

Svensk politi indledte en regulaer menneskeja­gt, der varede flere dage, inden dansk politi kunne anholde parret uden større dramatik på Odense Banegård. En togkondukt­ør havde genkendt parret, der blandt andet afslørede sig selv og efterlod sig spor ved at medbringe Marita Routalammi­s to kaniner.

Kvinden blev frikendt for medvirken til drabene, men fik alligevel to års faengsel for vold, tyveri og bedrageri. Hendes kaereste blev idømt livsvarigt faengsel.

Drabssagen blev senere skildret i et afsnit af den prisbelønn­ede danske dramaserie ’Rejseholde­t’.

 ?? FOTO: AP ?? Den gennemhull­ede bil, hvori både Bonnie og Clyde mistede livet.
FOTO: AP Den gennemhull­ede bil, hvori både Bonnie og Clyde mistede livet.
 ?? FOTO: AP ?? Bandittern­e Bonnie og Clyde på et udateret foto.
FOTO: AP Bandittern­e Bonnie og Clyde på et udateret foto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark