Ekstra Bladet

LOYAL TO FAMILIAS INDTOG VAEKKER FRYGT I SVERIGE

Beboerne i Malmøs belastede kvarter Rosengård er urolige over, at LTF har udset sig byen som naeste kriminelle scene

- Katrine M. Rasmussen kmr@eb.dk Jonas Olufson foto@eb.dk

30 kilometer fra Rådhusplad­sen i København – i byen på den anden side af Sundet – spreder nyheden om, at den danske bande Loyal to Familia (LTF) har planer om også at indtage Malmø, raedsel.

I det socialt udsatte boligområd­e Rosengård er kriminelle gruppering­er og deres krige indbyrdes ikke nyt. Skyderier, drab og vold på åben gade har laenge vaeret en del af livet for beboerne.

Det er en hårdkogt sydsvensk by, som LTF har planer om at ekspandere til, men selv om byen er kendt som Nordens Chicago, så er murene i området maerkeligt nøgne og indbyder naesten LTF’ere med en spraydåse i hånden til at markere deres territoriu­m, ligesom de har gjort mange steder på Nørrebro i København.

Frygter for børnene

– Vi har allerede fået nok. Vi er bange, og jeg frygter for mit og mine børns liv. En ny bande vil bare forvaerre problemet, siger en beboer i Rosengård til Ekstra Bladet. Han arbejder i en af de lokale butikker og ønsker hverken navn eller billede frem i frygt for, at nogen vil komme efter ham eller hans børn.

– Jeg bliver nødt til at taenke på min families sikkerhed, forklarer han.

Gennem de seneste måneder har LTF fået afdelinger i blandt andet Køge og Aarhus, men nu vil banden altså vaere internatio­nal. Søndag aften var der fest på Amager, hvor banden fejrede de kommende svenske afdelinger i Malmø og Helsingbor­g.

LTF og den rivalisere­nde bandegrupp­ering fra Mjølnerpar­ken har den seneste tid vaeret oppe på tåspidsern­e i Danmark. Alene siden 12. juni har der vaeret 16 episoder med knive og skud i København.

Endnu en bande

Hos Malmøs politi har de i en laengere perioder vaeret bekendte med, at banden har planer om at etablere sig i den sydsvenske by.

– Vi kender i allerhøjes­te grad til den her bande og deres aktivitete­r i Danmark. Vi ved, at de har vaeret i Malmø, og vi ved, at de er interesser­ede i at etablere sig der og Helsingbor­g, siger Nils Norling, der er talsmand for politiet i Malmø.

– Der er en konstant magtkamp her i Malmø, og forskellig­e folk og forskellig­e konstellat­ioner prøver at fremme deres konstellat­ion og få en større bid af Malmøs kriminelle scene. Det er desvaerre en igangvaere­nde situation her i Malmø, siger Nils Norling.

Nordens Chicago

Selv om øgenavnet Nordens Chicago eller Nordens gangsterby antyder, at der burde vaere skudhuller i de fleste af bilerne eller unge maend med bandana over munden på ethvert gadehjørne, så ligner boligområd­et i Malmø ethvert andet boligområd­e, som vi kender det.

Mange af de personer, der til dagligt saetter fødderne i og omkring Rosengård, lader til at gøre det mere på grund af nød end lyst.

På en baenk i boligområd­et møder Ekstra Bladet to unge maend, der er ansat som gartnere i området. De er i gang med at indtage deres frokost i form af en kebab.

– Jeg arbejder her bestemt ikke frivilligt. Man kan jo ikke laengere føle sig sikker, bare fordi det er dag, og det er lyst. Der er jo også skyderier ved højlys dag, siger Peter Tigerchiöl­d.

– Jeg er sikker på, at en ny kriminel gruppering vil forvaerre den allerede betaendte situation her i området, forklarer hans ven 24-årige Robin Andersson.

LTF vokser massivt

LTF er vokset massivt, siden deres praesident Shuaib ’Shebbi’ Khan kom ud af faengslet i marts og styrede tropperne.

Siden er deres kriminelle aktivitet eskaleret, og bandemedle­mmernes skudparath­ed er da også noget, der skaber utryghed i den svenske befolkning, der allerede har vaeret plaget af en lang raekke skuddramae­r.

– Jeg kender ikke Loyal to Familia, men jeg er da sikker på, at det ikke er godt, hvis de har planer om at opføre sig som så mange andre bander, siger Sara Bäckström på 27 år.

– Vi har ikke brug for en kriminel gruppe mere. Vi har brug for bedre skoler og mere arbejde for at få den her situation under kontrol, siger 25-årige Ebba Ekblom Petersen, der arbejder i butikscent­ret, der ligger i hjertet af det socialt udsatte boligområd­e.

Vi har allerede fået nok. Vi er bange, og jeg frygter for mit og mine børns liv

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark