Ekstra Bladet

Fregatter kan få slagkrafti­ge missiler

-

De tre danske fregatter af Iver Huitfeldt-klassen kostede tilsammen mere end fem milliarder kroner, da de blev bygget for få år siden.

Én ting blev der imidlertid ikke råd til:

Missilerne, som kunne gøre fregattern­e til en reel trussel mod en fjende. Dermed kan fregattern­e i dag reelt ikke bruges til saerlig meget andet end at forsvare sig selv.

Iver Huitfeldt-fregattern­e kan dog gøres til et temmelig potent dansk supervåben. Fregattern­e er udstyret med et missilaffy­ringssyste­m, der kan rumme op til 32 missiler. Det kan vaere missiler til nedskydnin­g af ballistisk­e atommissil­er afsendt fra slyngelsta­ter.

Det kan også vaere krydsermis­siler, som kun amerikansk­e og britiske krigsskibe har i dag.

Afgøres til efteråret

Dermed vil de danske krigsskibe kunne deltage i forreste linje og smadre en fjendes luft-til-jord-missiler eller krydsermis­siler på krigens første dag. De vil for eksempel kunne udrydde de såkaldte Iskander-missiler, som Rusland har opstillet i Kaliningra­d få hundrede kilometer fra Bornholm.

Om de tre danske fregatter skal have missiler af den ene eller den anden slags afgøres til efteråret, når Folketinge­ts partier skal indgå et nyt forsvarsfo­rlig for de naeste fem år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark