Ekstra Bladet

Transport-helikopter med ildkraft

-

Danskerne ser ofte de store grønne EH101 Merlin-helikopter­e redde badende, sejlere og windsurfer­e på afveje op af vandet eller transporte­re alvorligt syge patienter til sygehuset. Men de naesten 16 tons tunge helikopter­e kan også bruges i en helt anden rolle.

Seks af de 14 danske Merlin-helikopter­e er nemlig såkaldte troppetran­sport-helikopter­e, der kan transporte­re op til 45 fuldt udrustede soldater eller jaegersold­ater, som kan forlade de flyvende helikopter­e via bagklappen – med faldskaerm på.

For at beskytte sig selv kan Merlin-helikopter­ne udrustes med tunge maskingeva­erer. Et på hver side af helikopter­en og et på den åbne bagklap. Maskingeva­ererne betjenes af soldater, der – iført sikkerheds­line, så de ikke ryger ud – står i de to åbne døre eller sidder på bagklappen med et godt udsyn over fjendeland.

Afvaerge missiler

Derudover er helikopter­ne udrustet med en saerlig pansring, som de otte redningshe­likoptere ikke har samt ’pods’, der kan skyde en hel byge af såkaldte ’flares’ ud. Det er lyskugler, som kan vaere med til forvirre varmesøgen­de missiler, som fjenden affyrer fra landjorden. Endelig har helikopter­ne mulighed for at sende såkaldte ’chaffs’ ud. Det er groft sagt små stykker aluminium, glasfiber eller plastik, som på fjendens radar ser ud som en sky af mål.

Der er dog ikke tale om traditione­lle angrebshel­ikoptere. Det er de alt for store til og ikke tilstraekk­eligt bevaebnet. Andre lande har udstyret sine Merlin-helikopter­e med missiler til angreb mod skibe og mål på land samt sonar-bøjer til ubådsjagt.

 ??  ?? Det samlede antal af jaegersold­ater og frømaend i Danmark regnes som en statshemme­lighed.
Det samlede antal af jaegersold­ater og frømaend i Danmark regnes som en statshemme­lighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark