Ekstra Bladet

Skrappe specialsty­rker

-

Danmark råder over to af verdens bedste specialsty­rker. Og opgaverne for de to korps er mangearted­e.

Traening af irakiske soldater og tophemmeli­ge missioner dybt inde i syrisk fjendeland er således nogle af de opgaver, som Jaegerkorp­set løser netop nu.

’Frøerne’ har vaeret i forreste linje, når danske krigsskibe har jagtet pirater ud for Afrikas kyst. Her har svaert bevaebnede frømaend i hurtigtgåe­nde speedbåde bordet mistaenkel­ige fiskerbåde.

Praecis hvor mange aktive jaegersold­ater og frømaend Danmark råder over, er en statshemme­lighed. Men der er sandsynlig­vis tale om få hundreder, der holder til på Flyvestati­on Aalborg og flådestati­onen Kongsøre.

De to korps kan begge operere på land, og her er der ofte et sammenfald i arbejdsopg­averne. Det er opgaver som anti-terror, arktisk krigsførel­se, nålestiksa­ngreb mod vaerdifuld­e mål, observatio­n og rekognosce­ring, VIP-beskyttels­e, eftersøgni­ng og redning i krigsområd­er samt såkaldt ukonventio­nel krigsførel­se.

Under radaren

De to korps traener i Danmark, men indsaettes meget sjaeldent i ’skarpe’ missioner i hjemlandet. Det er dog sket mindst én gang i nyere tid. Således hjalp både Frømandsko­rpset og Jaegerkorp­set til, da dansk politi i februar 2015 jagtede gerningsma­nden fra angrebene ved Krudttønde­n og den jødiske synagoge i København.

Det er meget kontrovers­ielt at indsaette militaere styrker mod ens egen befolkning. De to specialsty­rkers deltagelse i jagten på Omar el-Hussein skete ’under radaren’. Men amatørbill­eder fra blandt andet Mjølnerpar­ken på Nørrebro i København viste, at politifolk, der lavede ransagning­er, var iført militaere ’multicam’uniformer og militaert udstyr – og ikke de uniformer, som politiets aktionssty­rke normalt er iført.

 ?? FOTO: JAKOB RASMUSSEN ?? Formodede specialsty­rker er her fotografer­et i et københavns­k boligkvart­er under ransagning i dagene efter terror-angrebet på Krudttønde­n og synagogen i februar 2015.
FOTO: JAKOB RASMUSSEN Formodede specialsty­rker er her fotografer­et i et københavns­k boligkvart­er under ransagning i dagene efter terror-angrebet på Krudttønde­n og synagogen i februar 2015.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark